Нова структура на гимназията и нов клас, след който ще се взима диплома за основно образование

Нова структура на гимназията и нов клас, след който ще се взима диплома за основно образование – това са част от предложенията в новия закон за образование, които одобриха депутатите на второ четене. 

Ако досега всички сме получавали дипломата си за основно образование след 8-ми клас, то това вече ще става след 7-ми клас. Това води след себе си и друга много важна промяна, а именно – гимназиалното образование вече ще е разделено на два етапа – първият – от 8-ми до 10-ти клас и след него също ще се получава диплома за полусредно. Вторият – от 11-ти до 12-ти клас. В него учениците ще наблягат на профилите си и подготовката за кандидатстване в университетите. 

Една от причините за промените е фактът, че много деца напускат училище, преди да са взели диплома за основно или средно образование. Справка, предоставена от просветното министерство, показва, че за пет години училище са напуснали близо 10 000 деца от седми до десети клас.

Още по темата гледайте във видеоматериала на Мария Димитрова, част от инициативата на Нова „Мисия образование”, с която медията насочва вниманието към образованието чрез серия репортажи и дискусии.