След броени дни предстои онлайн кампания, в която всеки може да подкрепи избрания от него предприемач

Фондация „Заслушай се”, Сдружение „Ре-акт”, Фондация „Здраве и социално развитие”, Сдружение „Онкоболни и приятели” (Бургас), Спортен клуб Twisted Jiu Jitsu са петимата финалисти, които продължават в третия и най-важен етап на ПРОМЯНАТА 2015. 

Равни образователни възможности за деца с увреден слух, интеграция на младежи от възпитателни институции чрез производство на велосипеди, ранно детско развитие на деца от ромски произход, психологично консултиране и арт-терапия за деца в семейства на онкоболни, борба със затлъстяването сред децата чрез спорт – това са каузите, за които финалистите в инициативата ще търсят ПРОМЯНАТА. Те ще имат възможността да реализират добрите си идеи и да дадат шанс за по-добро бъдеще на българските деца като част от най-голямата социлноотговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change.

„Тази година има изключително силни и много интересни социални проекти. Има такива, свързани със сираци, с онкоболни деца, с ромските групи. Радвам се, че ПРОМЯНАТА ще даде шанс на тези социални предприемачи да осъществят идеите си и да направят живота на част от българските деца малко по-добър”, коментира Ани Салич, посланик на инициативата.

„Кандидатите са страхотни хора с иновативни идеи, с които със сигурност ще подобрят живота на децата в България”, допълни Аника Йохансон, мениджър по оценка на въздействиeто към фондация Reach for Change.

След броени дни проектите ще преминат в следващата фаза на конкурса – онлайн кампания, в която всеки може да подкрепи избрания от него предприемач чрез онлайн гласуване. Окончателното решение на журито и обявяването на победителя ще стане в началото на декември. Големият победител ще получи максималното финансиране от 30 000 лева, а останалите четири проекта - финансиране от по 7 500 лева, като всеки от петимата финалисти може да разчита на менторска подкрепа, допълнителни обучения и консултации, медийно отразяване и популяризиране на своя проект.

Петимата финалисти бяха избрани от общо 296 проекта, кандидатствали в тазгодишното второ издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. Те бяха сред 27-те проекта, преминали през първоначалната експертна селекция, и получиха възможност в продължение на два месеца да доразвият идеите си чрез серия от бизнес обучения, консултации, срещи с ментори и допълнителна подкрепа в Акселератора. В края на септември, след задълбочени интервюта с представители на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change, бяха определени петимата финалисти в ПРОМЯНАТА 2015.

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015) показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас и даде шанс на пет проекта да демонстрират реални резултати. В момента се реализира второто издание на конкурса, което съвсем скоро ще даде възможност на нови пет социални предприемачи да реализират социалните си идеи за подобряване живота и осигуряване на по-добро бъдеще на децата у нас.