Учителите вече ще могат сами да решават по кои учебници да преподават

По нови учебници ще учат децата от догодина. Отпада дългогодишната практика учителите да избират един учебник от предварително одобрени три от Министерството на образованието и науката. За да се подобри качеството на учебниците, според експертите, броят им трябва да бъде неограничен, тоест учителите вече могат да избират дори от 10 предложения. А оценяването на проектите на учебници ще минава през два етапа, като в единия пряко участие ще взимат учителите.  

„Ако имаме осем учебника, ще имаме осем пъти по-големи глупости или осем пъти по-малко глупости. Това, че ще има по-голямо количество учебници значи ли, че учебниците ще бъдат по-качествени”, пита Диана Милушева, заместник-директор на 51 СОУ в столицата. 

Качеството според педагога ще бъде гарантирано само по един начин – с единни държавни изисквания за съдържанието. За последно учебниците са пренаписвани преди 11 години. Оттогава досега са правени само редакции. 

Още по темата гледайте във видеоматериала на Мария Димитрова, част от инициативата на Нова „Мисия образование”, с която медията насочва вниманието към образованието чрез серия репортажи и дискусии.