Не пропускайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж“ ще се опита да разбули мистерия около Кришна, тръгвайки по стъпките на хиндуисткия бог тази неделя от 13.00 ч. по Diema. В продължение на поколения, Кришна е бил загадка за някои, но и Бог на милиони, които изпадат в екстаз, когато чуят името му. Хората смятат Кришна за свой лидер, герой, защитник, философ, учител и приятел - всичко в едно. Кришна е повлиял индийската мисъл, бит и култура по безброй начини. Отражението му се чувства не само в религията и философията, но също така и в литература, живопис и скулптура, танц и музика, както и всички аспекти на индийския фолклор.

За да се разбере историята на Кришна, пътешествието трябва да започне със свещения град Вриндаван. Тук според хиндуизма е прекарал детството си Бог Кришна. Във Вриндаван се издигнати множество храмове, посветени на Рада и Кришна. Милиони последователи на Радха Кришна идват тук всяка година, за да участват в редица фестивали. В индуизма Радха-Кришна е комбинацията от мъжкия и женския аспект на Бога.

Според преданията Кришна е израснал в пастирското село Гокул. Заедно със своя брат и приятелите си - деца пастири, Кришна се отдавал на щури лудории в горите на Вринадаван. Кришна е бог, почитан в много религиозни традиции като върховен бог. Той е един от най-популярните хиндуистки божества. Рожденият му ден се празнува всяка година в точно определен ден от хинду календара.

Кришна е познат с много имена. Често е изобразяван като малко дете, похапващо масло, или пък свирещо на флейта. Може да се види и като млад мъж заедно със своята любима Радха. Историите за Кришна се появяват в широк спектър от хиндуистките философски и богословски традиции. Те го описват като бог дете, шегаджия, любовник, божествен герой и Върховното същество. Почитането на Кришна като такъв може да бъде проследено до 4 век пр. Хр.

Рада, също наричана Радика, Радхани и Радхе, е хиндуистка богиня, която почти винаги е до Кришна. Според някои Вишнавистки секти Рада е богинята  на Шакти - женската божествената енергия, персонифицирани като върховно божество.Заедно с Кришна Радха е Върховно божество и тя го контролира с любовта си. Смята се, че Кришна очарова света, но Радха „очарова дори Него. Затова тя е върховната богиня на всички“.

Радха Кришна не може да бъде разделено на две. Кришна е осмата инкарнация на Вишну, а любовта на Радха към Кришна била толкова силна, че те станали едно. Рада е трансформацията на любовта на Кришна. Тя е неговата енергия, която носи радост и на него и на поклонниците. Пеейки на Рада, те вярват, че се сливат с богинята и така манифестират поклонническата си любов.

Не пропускайте разкритията на „Без багаж“ в свещения град на Кришна тази неделя от 13.00 ч. по Diema.