Туристическото предаване разказва вълнуващата история на великия император Акбар днес от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж” тръгва по стъпките на един от най-великите владетели на Индия – Акбар, за да открие съкровищата на династията на Великите моголи днес от 13.00 ч. по Diema.

Пътешествието ще започне в Агра – избраният за столица от императорите Моголи град още в ранните години на управление на тяхната династия. Точно тук основателят на династията Бабур създава първата външна персийска градина по бреговете на река Ямуна. Тук неговият внук Акбар издига внушителните крепости на великия Червен форт. Джахангир построил розово-червени палати, дворци и градини, заобиколени от високи крепостни стени. Шах Джахан ги украсил с джамии и палати инкрустирани със скъпоценен бял мрамор. Агра е и градът на най-вълнуващия въображението паметник на любовта - Тадж Махал.

Акбар Велики е мюсюлманския император на Индия, който разширява царството чрез редица  военни завоевания, но остава в историята с  политиката си на религиозна толерантност. Във Фатехпур Сикри Акбар провежда дискусии с представители на други религии. Владетелят разбира, че фанатизма или непоносимостта към други религиозни вярвания вече няма място в империята. Така в него съзрява идеята за новата религия Сулх-д-Кул, чието име означава универсален мир. Идеята му за тази религия не дискриминира други религии и е фокусирана върху идеите за мир, единство и толерантност. Акбар постановява, че индусите, които са били принудени да приемат исляма могат да се върнат към хиндуизма без заплаха от смърт.

Акбар е толкова харесван от индусите, че за него са се пеели песни и религиозни химни. Императорът дори практикува хиндуистки обичаи. Той празнува Дивали, отказва да яде говеждо месо и забранява продажбата на всички видове месо в определени дни. Неговата любима съпруга е хиндуистката принцеса Харкха Бай.

Дори сина му Джахангир и внукът му Шах Джахан поддържат много от тези установени от Акбар традиции като например забраната за клане на крави, поднасянето само на вегетариански ястия в определени дни от седмицата и пиенето само на вода от Ганг. Дори когато били на стотици мили от Ганг, водата им се доставяла, запечатана в огромни съдове. Те също наричали водата на Ганг „водата на безсмъртието".

Какви тайни още крие управлението на Акбар, гледайте в новия епизод на „Без багаж днес от 13.00 ч. по Diema.