Не пропускайте новото пътешествие тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване “Без багаж“ ще отведе зрителите в застрашения тропически рай на Малдивите тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Те са островна държава, която на картата се позиционира  на югозапад от Индия и Шри Ланка. Сборът от териториите на тези малки и по-големи острови в Индийския океан съставляват 90 000 квадратни километра. Малдивите са една от най-разпръснатите страни в света и най-малката азиатска страна, по отношение на площ и население. Жителите са малко по-малко от 400 000.

Средната надморска височина на архипелага е 1,5 м и този факт прави Малдивите най-ниската страна в света. След земетресението в Индийския океан, на 26 декември 2004 г., Малдивите са опустошени от цунами. Само девет острова са се спасили от наводняване като по чудо. Други петдесет и седем острова се сблъскват със сериозни опустошения, четиридесет острови е трябвало да бъдат евакуирани, а шест са били унищожени. Двадесет и един курортни острова са принудени да затворят заради сериозни щети. Загиват 102 малдивци и 6 чужденци.

Малдиви всъщност е общото име на 1192 коралови острова. Групирани са в двойна верига от 26 атола, разположени в посока север-юг. Атолите са съставени от живи коралови рифове и пясъчни коси, разположени на върха на  подводно било, което се издига рязко от дълбините на Индийския океан и е дълго 960 км. 

Повече от 80 на сто от земите на страната се състоят от коралови острови, които се издигат на по-малко от един метър над морското равнище. Малдивите са изложени на висок риск от заливане заради покачването на морското равнище. Екологичната експертна група на ООН предупреждава, че покачването на морското равнище ще направи Малдивите необитаеми до 2100 г. 

Не пропускайте “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.