Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие, разработен от фондация "Здраве и социално развитие"

Най-големият Център за интегрирани услуги и развитие в Централна и Източна Европа заработи в София

Най-големият Център за интегрирани услуги и развитие в Централна и Източна Европа беше открит в София. Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие – МИР, разработван и развит в продължение на 15 години от изследователи и специалисти на фондация "Здраве и социално развитие". Фондацията е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА за 2015/2016 г., реализираща се съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for Change. 

Центърът се намира на ул. "Суходолска" и ул. "Владимир Куртев" в кв. "Факултета" и е изграден по проект на фондация "Здраве и социално развитие", със съдействието на Столична община и  Министерството на труда и социалната политика. Финансиран е от датската фондация "ВЕЛУКС" с участието на "Софийска вода" и редица финансиращи организации и корпоративни дарители

Още снимки вижте в галерията ТУК

По темата

На официалната церемония по откриването присъстваха представители на Столичната община, министърът на образованието проф. Николай Денков, социалният министър Гълъб Донев, посланиците на Германия, Франция, Швейцария, Нидерландия, Дания, Швеция и още представители на Посланическата група за ромската интеграция; членове на фондация "ВЕЛУКС", представители на организации от неправителствения сектор, както и жители на квартала.

”Мога да кажа, че всички деца, които са участвали в програмата за ранно детско развитие, се справят изключително успешно по-нататък в образователната система”, разкри създателят на фондация "Здраве и социално развитие" Елена Кабакчиева.

”Подкрепяме проекта със знания умения, подход и медийна подкрепа от Нова Броудкастинг Груп”, сподели Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация "Промяната".

"Успешната интеграция на младите хора от ромската общност има изключително важно значение. Нашият модел – МИР, цели да съдейства за едновременното разрешаване на двата основни проблема това да се случи ефективно – успешно образование и успешно включване в пазара на труда", казва създателят на фондация "Здраве и социално развитие" Елена Кабакчиева. "МИР е икономически ефективен и подходящ за прилагане на общинско ниво, като не дублира и не замества предприетите досега мерки, а спомага за рязко повишаване на тяхната ефективност", казва още тя. 

Моделът МИР се различава от стандартните подходи за интеграция на социално изолирани етнически общности, като залага не на социално подпомагане, а на развитие. Той представлява уникален подход за развитие на деца и младежи от уязвими общности, като съчетава компетентността на специалисти и хора от местната култура. Това е причината и центърът за интегрирано развитие да бъде изграден и да се работи в "квартала" – в конкретния случай в един от най-големите ромски квартали в столицата – Факултета.  По този начин ползите и успехът на участниците в проекта стават достояние на цялата общност, а това води до постепенна и естествена промяна в социалните навици и норми. 

Моделът МИР включва ранно детско развитие и изграждане на жизнени и социални умения за поемане на отговорност, опазване на здравето, повишаване на образованието с цел справяне с изискванията на образователната система и квалифицирано професионално развитие, изграждане на родителски умения и превенция на рискови ситуации. Основните целеви групи са бременни жени и майки на деца от 0-3 г., деца, които не посещават детска градина и техните родители, с които се цели развитие на познавателни, езикови и социални умения и фина моторика; деца между 6 и 12 години, при които чрез игри, движение и с подкрепа от родителите се работи върху изграждане и развитие на ключови социални умения и подрастващи 13-18 г., с които освен върху значими социални умения се работи и за избягване на рискови поведения, професионално ориентиране и програма за подкрепа към техните родители.