Известната актриса беше специален гост на “Събуди се” в Деня на българското кино

“2017-та беше една от най-хубавите ми години в професионален план, защото ми се даде възможност да изиграя толкова много и толкова различни жени. Това е най-хубавото в актьорската професия – да ти се даде да преживееш и да извадиш от себе си такива неща, които самият ти не носиш”, разкри актрисата Теодора Духовникова пред Мирослава Иванова.

В Деня на българското кино едно от най-популярните лица на седмото изкуство у нас беше специален гост в “Събуди се”. През 2017 година Теодора Духовникова беше отличена със “Златна роза” за главна женска роля в драмата “Вездесъщият”, която получи и наградата за най-добър филм на 35-я фестивал на българското кино. Актрисата изпълнява и главната роля в лентата “Дъвка за балончета”, която оглави родния боксофис при излизането си на екран и бе наградена със “Златна роза” за сценарий. Двата филма са част от шестте кино продукции, на които NOVA е копродуцент, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи. След като в края на 2016 година по кината излезе “Маймуна”, само през 2017 година 4 мащабни български филма достигнаха до любителите на качественото кино с подкрепата на NOVA и благодарение на кино дистрибуторската компания “Лента” - “Воевода”, “Бензин”, “Вездесъщият”, “Дъвка за балончета”. През февруари тази година предстои премиерата на още една българска лента, създадена с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп - ”Привличане”.  

В момента зрителите могат да се насладят на актьорската игра на Теодора Духовникова в българската историческа сага “Дървото на живота” от понеделник до петък от 21.00 ч. по NOVA. Предстои да я видят и в новият български криминален сериал на NOVA - “Дяволското гърло”.

Въпреки успехите, Теодора Духовникова разкри, че изключително самокритична към работата си и с годините емоцията и сценичната треска не изчезват. “Актьорството е трудна професия – няма тавани и върхове. Това те кара да осъзнаеш колко малък човек си”, смята актрисата.

“Обичам всичките си героини. Образът на Мия в сериала “Дяволското гърло” обаче ми беше най-труден,  защото е голямо предизвикателство, когато играеш човек, за когото професията е много важна част от неговата идентичност. За актьора става доста по-трудно, ако тази професия е по-странна и отдалечена от него. Това изисква по-особена настройка на мисълта и кондиция на тялото. Благодарение на страхотните режисьори Павел Веснаков и Митко Димитров, и разбира се, изключителният ми партньор Владо Карамазов, без когото нямаше да се справя, се получи”.   Това сподели Теодора Духовникова по повод на въплъщението си в новия български сериал на NOVA,където влиза в образа на криминален профайлър.

“С особена нежност подхождам към героинята си във “Вездесъщият”. Тя е от тези жени като изящна статуетка, поставена на ръба на много красив шкаф, която всеки момент може да падне и да се разпилее на хиляди парченца. А ти не знаеш какво ще излезе от нея, когато се разпилее. Може да е нещо много страшно. Тихите води са най-дълбоки. Тази леко страховита тишина, която носи тази жена, ми костваше много, за да я преведа през целия процес на снимане. Изключително съм благодарна на режисьора Илиян Джевелеков, че беше с мен през цялото време. Без него нямаше да се справя”.

“Дъвка за балончета” е много романтична и нежна история, в която много хора припознават носталгично неща от себе си и за миналото си. Филмът, според мен, е за това, че най-красивата любов е тази, която не е даден шанс да те разочарова. Просто защото никога не ти се е случила. Не си могъл да я преживееш и затова стои в съзнанието ти красиво и съвършено”, разказа актрисата.

Коя е мечтаната роля на Теодора Духовникова и какво още разказа за предизвикателствата на актьорската професия, гледайте в интервюто ѝ с Мирослава Иванова за “Събуди се”.

Тази събота по случай Деня на българското кино “Национален филмов център” и Столична община организират безплатни прожекции на български филми в шест софийски киносалона. Специалната българска програма в кината “Одеон“, “Люмиер Лидл“, “Дом на киното“, “Червената къща“, G-8 и “Eвросинема“ е с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на билетите за най-новите филми “Вездесъщият”, “Възвишение” и “Дъвка за балончета” в кината “Люмиер Лидл” и “Одеон”, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лева.

Не пропускайте и изпълнението на Теодора Духовникова в историческата сага “Дървото на живота” от понеделник до петък в 21.00 ч. по NOVA.