Истории за младите, които се връщат от чужбина и искат да останат - възможно ли е? Отговорите не пропускайте в неделя от 19.20 ч.

Тази неделя Темата на NOVA ще разкаже за изключенията от демографските тенденции. През миналата година населението на България е намаляло с близо 52 000 души, а основните причини са смърт и емиграция. Каква обаче е причината младите да направят съзнателен избор да се върнат от чужбина и да останат в България, а необразованите да се учат на работа? Не пропускайте да намерите отговорите тази неделя в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.

По темата

"Намаляваме – възрастните стават повече, а младите раждат рядко. Тенденцията е валидна не само за България, а и за цяла Европа. Някои страни я компенсират като интегрират имигрантите. Но в България, именно защото изключенията все още са изключения, населението продължава да намалява", разказва авторът Златина Зехирова.

Вече няколко години Антонина Лозанова от Видин и нейните съученици подготвят за празници пакети с храни за възрастни хора в околните села. Мечтата на момичето е да добие професионални умения в София и да пренесе опита си в родния град. „Всички ми казват бягай от тук - няма реализация, липсва работа, не те оценяват, не можеш да живееш нормално. Не знам защо, но аз не го чувствам по този начин. Може би твърде много не искам да си тръгвам от тук“, споделя Антонина.

За Петко Анчев България е място на възможности и потенциал. Разкрива, че е избрал да остане у нас и да се занимава с администрация. Младото момче намира за вълнуваща възможността да работи за повишаване на качеството на живот в страната и затова е решил да гради кариера в София.

От столицата, екипът на NOVA ще пренесе в зрителите в най-големия ромски квартал в Пловдив – Столипиново, за да разкаже още една история на изключенията.

За младите герои на нашето време, за избора да останеш и да се бориш - не пропускайте Темата на NOVA, тази неделя от 19.20 ч. след централните новини.