Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ продължават приключението си с последните ловци в саваните на Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Ловът, събирането на зърна, корени, плодове и мед са живота на племето хадзабе. Въпреки че ловът е незаконен в Серенгети, властите в Танзания признават, че хадзабе са специален случай и не прилагат разпоредбите за тях. хадза са единствените хора в Танзания, които не се облагат с данъци. Организирани са в групи, наричани "лагери".

Хадзабе нямат племенна или друга управляваща йерархия. Нито един член на общността няма повече власт от останалите. Мъжете и жените  участват наравно във взимането на всички решения. Това е, защото още от съвсем малки всички деца получават знание за всяка дейност, която ще им бъде нужна за оцеляване и прехрана. Конфликтът може да бъде разрешен с доброволно преместване в друг лагер. Те живеят като общност и се занимават със съвместно отглеждане на деца. Както свързани, така и несвързани членове на племето осигуряват висококачествена грижа за децата. При хадза е недопустимо някой да трупа повече отколкото му е необходимо за дневната дажба. Те смятат, че е много лошо някой да има контрол и власт над другите.

Лагерите се изоставят, когато някой се разболее и умре, тъй като болестта се свързва с мястото. Има и сезонна миграция между сухите сезони за по-добър лов, докато водата е повече или е сезона на някои плодове.

Ако хадза убие някое особено голямо животно като жираф далеч от дома, лагерът временно се премества на мястото, където е убит дивеча. Колибите могат да бъдат построени след няколко часа, а повечето от притежанията си хадза могат да се носят на гърба си. По-малките уловени животни се връщат в лагера.

Хадза са предимно моногамни. За да пристъпят към избор на партньор, те оценяват готовността за упорита работа, но и физическата привлекателност е от значение.

Запознайте се с обичаите на хадзабе тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. 

Приключенците от "Без багаж" са приготвили още една изненада за своите фенове и любителите на пътешествията. Предаването търси знаещи пътешественици за компания. Можете да спечелите два безплатни билета за избрана от вас дестинация по света. Не пропускайте епизода на предаването тази неделя точно в 13.00 ч. по DIEMA, за да разберете как да се включите.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.