Силвия Петкова приема ролята си в „Пътят на честта” като ново голямо предизвикателство.

Премиерната драма тръгва по NOVA от  9 септември в 22.00 ч.

Сериалът е създаден в партньорство с екипа на "Глобал филмс" , а продуцент е Магърдич Халваджиян. Поредицата проследява драматичната история на една силна жена и майка, останала вдовица, изправена пред предизвикателството да опази детето си и да остане вярна на себе си въпреки нелеките житейски ситуации. Сценарият е вдъхновен от истинска история. Любопитен факт е, че един от петимата режисьори, с които Силвия работи от сутрин до вечер, е мъжът й Зоран Петровски.

Здравей, Силвия. Как се яви на кастинг за ролята на Кера в "Пътят на честта"? Разбрах, че си била много притеснена, чувствала си се като на изпитите в НАТфИЗ, а един от режисьорите на сериала е мъжът ти.

Получих обаждане от кастинг агент, като условието беше сама да си снимам проби на две сцени. Това беше шок за мен! Първо, защото обикновено така се процедира за чуждестранни прослушвания, и второ, защото винаги дотогава ме е снимал Зоран. Когато ме поканиха, вече знаехме, че той ще бъде един от режисьорите, съответно нямаше как да позволя той да има нещо общо с всичко. Тайно, без да му казвам, помолих най-добрата ми приятелка да заснеме сцените и ги изпратих на момента.

След известно време получих обаждане, че съм одобрена за втори кръг на кастинга, и се озовах в едно студио с около 9 човека и една камера пред мен. Един от тях беше Зоки и това още повече ме притесни, защото за мен е много важно да не го изложа по някакъв начин. Наистина беше като кандидатстудентски изпит.

Това е третият път, в който със Зоран работите заедно. Какво е мъжът ти да те режисира?

За мен е голямо удоволствие да снимам със Зоран, макар че отговорността е тройно по-голяма. Той е добър режисьор и знае как да ме насочва в посоката, която търси, а аз му се доверявам безрезервно и го следвам.

Знаеше ли предварително в детайли какъв е образът на героинята ти? Как избираш ролите си?

Не, не знаех много за ролята, когато ми казаха, че съм избрана. Впоследствие, когато приех, научих повече неща. Аз обожавам предизвикателствата и много по-любопитни са ми образите, които са далеч от мен. И съм безкрайно благодарна за възможността през последните 9 години да изиграя толкова противоположни и различни хора (хулиганка в "Лов на дребни хищници", девствена счетоводителка в "Тирамису", адвокат, защитаващ философията на Айн Ранд в "Нощта на 16 януари", лудичка романтична учителка по литература в "Революция Z", криминален психолог в "Под прикритие", разследващ журналист в "Пепел върху слънцето", объркана майка в "Тими"...). А сега и тази безкрайно трудна и хубава роля в "Пътят на честта".

Сюжетът на сериала се основава на истинска история. Имаше ли възможност да се срещнеш с прототипа на героинята ти?

Да, сюжетът е вдъхновен от истинска история. Героинята ми е реална жена, която се оказва сама, във враждебна среда, без никаква подкрепа. Тя трябва да оцелее, опазвайки детето си и съхранявайки своите морални принципи. Препятствията, през които тя преминава, разкриват силата, която притежава. Историята е надградена художествено от сценаристите Милена Фучеджиева и Елена Иванова. Сигурна съм, че в нея ще се припознаят много хора, озовали се в подобна ситуация в различен етап от живота си. Прототипът за мен не е един, а са всички онези жени, които пазят достойнството си и не се продават, за да им е по-лесно. Онези съвременни жени, които стискат зъби и преминават през ада, но остават верни на себе си, на принципите си и на морала, който изповядват, не губят любовта, която носят в сърцата си, за да осигурят дните на децата си. Много вълнуваща и интересна история!

В сериала си самотна майка на момченце, ти самата също имаш син. Помага ли ти това?

 Единствено мога да черпя от емоционалната си памет, но по никакъв начин не сравнявам или съпоставям нещата. Това, че съм майка, само ме прави по-многопластова личност и актриса.

Цялото интервю на Силвия Петкова четете във в. „Златна възраст”