Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Любопитни да разберат защо спускането с клетка в океана за наблюдение на бели акули е така популярна атракция в Южна Африка, „Без багаж" решават да изпитат на собствен гръб колко адреналин има в това преживяване. 

Крайната им цел е о-в Сийл или Тюленовия остров, където идват да се размножават и сменят козината си над 60-70 000 тюлена. Островът се издига на не повече от около четири до шест метра над линията за отлив. 

Гъстата популация от тюлени в определени периоди на годината привлича основния, застрашаващ ги хищник - голямата бяла акула. Установено е, че акулите обикалят острова и ако тюленът навлезе в „Пръстена на смъртта“ на повърхността, а не през мътното дъно, той лесно може да стане плячка на страховитите хищници.

Тюлените се гмуркат на значителна дълбочина. Възрастните екземпляри са достоен противник и акулите избягват да ги нападат, защото могат да бъдат наранени от ноктите им, но малките тюленчета са лесна плячка.

Остров Сийл и акваторията около него са морски резерват. Само лодки със специално разрешение могат да го дближават. Такива са лодките, от които се спускат клетки, и така могат да се наблюдават акулите.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по Diema