Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Любопитни да разберат какво представляват консервационните зони в националните паркове, приключенците от „Без багаж“ сякаш са са последната надежда на африканския див живот.

Пътуването им към района „Олдеркеси“ – дом на една от най-големите глутници диви кучета в екосистемата Мара, е неочаквано и пълно с неизвестни. Това парче земя се намира в непосредствена близост до югоизточната част на Националния резерват Маасай Мара, точно на границата с националния парк Серенгети в Танзания. Маасай Мара се счита за едно от големите чудеса на света, но управляваната от правителството паркова зона е само част от екосистемата. Дивата природа е разделена на множеството природозащитни зони в рамките на парка.

Все повече диви животни се преместват в защитените зони или иначе казано в „отдадената под наем земя“. Такава защитена територия се нарича Conservancy. „Олдеркеси“ се управлява от два тръста. Масаите предоставят земята си срещу дългосрочен наем и срещу много по-висока цена, отколкото земята би донесла на общностите от създаване на земеделски терени и ферми.

Това е „наемане на земя за дивата природа“. Плащанията на наем отиват за цялата масайска общност, а не само за няколко лидери в групата. Правилото в всеки да получава равен дял.

Така изграденото партньорство подпомага създаването на възможности и растеж за общността и по много други начини. Изгражда училища, предоставя медицински услуги, подсигурява линейки, наема разузнавачи по сигурността от общността, инсталира радиокомуникационни мрежи, изгражда водни корита за добитък, организира погребения и се грижи за защитата на местните кедрови гори от неправомерна сеч. В замяна наетата земя трябва да бъде оставена в естественото ѝ състояние, без населени места, отглеждане на добитък и паша. Земята трябва да остане необезпокоявана, за да създаде безопасни местообитания и проходи за дивия живот. Масаите се съгласяват да живеят в други участъци от земята си, подкрепени отчасти от плащанията от Conservancy. 

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по Diema