В студиото на „Събуди се“ гостуваха режисьорът Георги Костов и актьорът Асен Блатечки, който влиза в ролята на колоритния финансист, политик и патриот Атанас Буров

„Чувствам се много респектиран от своя герой. Изчетох много за него. Винаги е провокация, когато трябва да се превъплътиш в действителна личност. Отговорността е голяма и при всички положения ще има много двуполюсни мнения, защото до ден днешен политиците спорят за личността Буров. Поради тази причина се опитахме да избегнем тези негови фрази, които са станали като нарицателни. Лично аз се опитах максимално честно да пресъздам това, което виждам в него. Това, което ме впечатли най-много, е безпределната му любов към България. Заради която накрая си плаща жестоко, защото не е искал да влизаме в съюз с Германия, не е искал да допуска и руснаците да идват тук, за да предпази България, заради което накрая изгнива в пазарджишкия затвор”, разказва Асен Блатечки.

Асен Блатечки напълня с 15 килограма, за да се превърне в Буров за „Останалото е пепел“

„Филмът разказва за седем дни от живота на Буров – непосредствено преди събитията, които се случват на 9 септември. В тези няколко дни се случват много неща – България скъсва отношенията си с Германия, обявява й война, Русия ни окупира. Всъщност се опитахме да пресъздадем най-вече образът на Буров и той да бъде максимално достоверен. А историята е разказана през погледа на един американски журналист. Това е била идеята на Александър Томов, сценаристът на филма –  да покаже една страничната гледна точка, на един чужденец, който идва у нас, за да интервюира Буров. Как той вижда тези събития, без да знае нищо за България до момента. Голямо предизвикателство беше да снимаме София, защото през 1944 г. тя е била бомбандирана и наполовина срината до основи. Имаме кадри, в които колата минава през София, в нощта, когато е разрушена. И журналистът вижда какво е останало от града. Сградите бяха разрушени с помощта на 3D”, пояснява режисьорът Георги Костов.

Диляна Попова си партнира с Асен Блатечки в „Останалото е пепел”

Буров е единственият депутат, който се записва като доброволец и отива на фронта. Спасява го метална запалка, в която се забива, изстрелян от турците, куршум.

„Всеки актьор има много общо с всички образи, които играе. Съвременните актьори вадят от себе си неподозирани неща", категоричен е Асен Блатечки.

Асен Блатечки: В ролята на Атанас Буров се влиза с респект

Има ли друга историческа личност, която би вдъхновила творчески Асен Блатечки и защо филмът е кръстен точно така, гледайте във видеото на „Събуди се“.

Филмът “Останалото е пепел” се реализира с медийната подкрепа на NOVA като част от дългосрочната кампания “NOVA подкрепя българските филми”.