Най-новата българска копродукция е вече по кината

Тази седмица на голям екран е копродукцията „Котка в стената”. Режисьорите са българи, главната актриса е българка, а проблемите са едно към едно от живота в етажната собственост. В случая - на съседи - емигранти, преди и след Брекзит.

Авторите му са добре познати на българската публика. Милева и Весела Казакова от Активист 38, известни с провокиращите си документални филми „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“. Сега те са създатели и на политически некоректния игрален филм “Котка в стената“. 

Филмът представя сблъсък между българи и местни в бурята на Брекзит, заради една изоставена котка. Сюжетът разказва за емигранти в Лондон, които се борят за по-добър стандарт на живот.  До болка позната история за всяко българско семейство – от първо лице или от близки и познати.

 В случая, Ирина дели общински блок в британската столица, заедно с емигранти от други страни. Всичко е толкова истинско, че и името на героинята е като на актрисата – Ирина. Атанасова. "Предизвикателство не толкова, колкото удоволствие. До някаква степен шанс да можем да разкажем историята на емигранта", призна актрисата.

С помощта на котарака Чедър. Докато той с лекота играе ролята си на английски домашен любимец, около него ври и кипи. Всеки ревнува работата и хляба си от другия. Точката на кипене е достигната, когато котаракът решава да се настани в българското семейство, и тогава всички се обръщат срещу нашите герои.

С подобаващ международен отзвук. копродукцията на България- Великобритания и Франция вече е отличена с няколко награди от европейските кинофестивали.  След възторжения отзвук на кинокритиката, на ход сега да се произнесе, е българската публика. 

 NOVA e медиен партньор на филма.