Последствията от пандемията в спортния свят – неделя след централната емисия новини

Коронавирусът блокира световния и българския спорт, отменяйки редица спортни събития, заради извънредните мерки срещу разпространението му. Безпрецедентно бяха отложени едни от най-големите спортни форуми, сред които Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол. Как държавите, треньорите и спортистите приеха неочакваната промяна в спортния календар? Какви ще са последствията за световният спорт от пандемията и какви са хоризонтите за развитието му? Как ще продължи животът на хиляди спортисти по цял свят? Отговорите в неделя (29 март) в „Темата на NOVA“ с автор Миляна Велева, директор „Новини и актуални предавания“ в NOVA, дългогодишен спортен журналист и доктор по спортна журналистика, отразявал шест олимпиади в кариерата си.

Най-известното и с най-дълга история международно състезание в света – Олимпийските игри – са отлагани само във време на война – през Първата и през Втората световна война, когато отново домакин е бил Япония. За първи път в модерната история на Олимпийски игри те са отменени безпрецедентно, заради разпространяващия се вирус COVID-19. Въпреки първоначалното решение на Япония те да бъдат проведени заради огромната инвестиция, Канада, Австралия и Съединените щати изразиха страха си за здравето на спортистите, което доведе до решението Олимпиадата да се състои следващото лято.

Противоепидемичните мерки не подминаха и Европейското първенство по футбол, което също е отложено за първи път в историята на турнира. Пред трудното решение да стане „Евро 2021“ бе изправена европейската футболна асоциация УЕФА, която влезе в сложни преговори с ФИФА. Най-големите футболни турнири в Европа са спрени, стадионите останаха празни и не се състояха срещите от Шампионската лига и Лига Европа. Като част от голямото европейското футболно семейство бяха отложени и националните първенства. Така срещите от Първенството на България по футбол останаха замразени, сред които дългоочакваните мачове от Първа и Втора професионална лига.

Изпитанието COVID-19 отложи хиляди надежди, които чакат своя спортен миг. Календарът от спортни събития остана празен за феновете, а спортистите се изправиха пред едни от най-сериозните предизвикателства в професионалното си развитие. Как ще се справи спортът с пандемията и какви са надеждите за бъдещето? – гледайте в „Темата на NOVA“ в неделя (29 март).

Гледайте „Отложени надежди“ в „Темата на NOVA“ тази неделя (29 март) веднага след централната емисия новини.