RockSchool обявява конкурс за 10 пълни музикални стипендии за незрящи от цялата страна, който е част от второто издание на проектa

“Виждам чрез музика” - адаптирана програма за музикално образование, която помага на незрящите да са по-добре интегрирани в обществото, да изградят безценни личностни качества и да развият нови професионални умения.

RockSchool кани всички незрящи ученици, които искат да стартират или да развият своите музикални умения, да се включат в програмата. За участието им най-важна е тяхната мотивация да се занимават с музика, без значение от нивото на напредналост или физическата локация.

Срокът за кандидатстване е до 31 март 2021 и става чрез попълване на апликационна форма в сайта на проекта: https://seemusic.org/bg/

Стипендиантската програма включва 48 часа интензивно музикално обучение по инструмент/пеене по избор и обучение по songwriting и композиране. В края на програмата всеки стипендиант ще запише своя авторска песен или кавър на любима песен в професионално звукозаписно студио и ще получи видео на своето изпълнение.

В първото издание на проект “Виждам чрез музика” през 2019 година участваха 19 незрящи, като всеки от тях получи професионално музикално обучение. Музикални педагози преминаха през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи. Бяха закупени музикални инструменти и оборудване. Фокус на второто издание на проекта ще бъде разработването и дигитализирането на методология за преподаване на музика на незрящи, която ще е свободно достъпна за музикални школи в цялата страна.

Тази година “Виждам чрез музика” спечели Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2020. Тя се присъжда веднъж годишно само на 30 граждани и организации от 25 страни за изключителни постижения в приоритетни сфери на развитие на Европейския съюз.

RockSchool насърчава всички деца, младежи и възрастни да не спират да създават музика, да й се наслаждават и да я споделят. Провеждането на проект “Виждам чрез музика” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства”.

Относно проект “Виждам чрез Музика”:

“Виждам чрез музика” е адаптирана програма за музикално образование на незрящи. Проектът е победител в Промяната 2018/2019 - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и Фондация "Reach for Change". Програмата е сред 30 лауреата от 25 страни, които спечелиха Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Повече информация на: https://seemusic.org/bg/