До 16 август се приемат кандидатури на социални предприемачи, които искат да променят живота на децата и младежите в България, като се включат в осмото издание на ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, осъществяваща се в партньорство с Фондация Reach for Change България, досега е помогнала на над 200 000 деца и младежи в цялата страна. Всяка година компанията инвестира над 190 000 лв., за да може положителната промяна за децата на България да стане реалност. До 16 август ще се събират идеите на всеки, който мечтае да осигури по-сигурно бъдеще, качествено образование и равен старт в живота на възможно повече деца. Как се промени живота на миналогодишните финалисти на „Промяната“?

Стартира осмото издание на ПРОМЯНАТА

Лишени и от малкото възможности за контакт с външния свят, децата от институции като че ли станаха най-големите жертви на пандемията, в социален смисъл. За да не доведе това до загуба за мотивация за учене, пасивност и депресия, доброволци от фондация „Подарете книга“, заради пандемията стават техни онлайн ментори. Година по-късно от фондацията продължават да подкрепят десетки деца, лишени от родителски грижи, с разликата, че могат да ги посещават лично. Поставят си и образователна цел, и ако детето я изпълни в срок, получава награда – „Стипендия от 100 лв.“ Специалното издание на „ПРОМЯНАТА“ дава глътка въздух и възможност за преосмисляне на приоритетите. Стипендията продължава да прави връзката между доброволците и децата, които имат нужда от значим възрастен в живота си – човек, който не само да помага, но и наставлява, окуражава. Участници в ПРОМЯНАТА са Гери и нейният ментор Кристина Калъпова, които в началото решават заедно задачи, но след това започват да си споделят и стават приятелки.

ПРОМЯНАТА: Кой и как може да се включи в осмата поред инициатива?

Друг участник е Добри, който желае е да решава дроби с лекота и със стипендията пожелава да му купят графичен таблет, защото иска да се занимава с графики. „Ние сме доброволци, тъй като го правим без да очакваме нещо в замяна, но получаваме много повече от някой, които го прави за пари“, споделя Йоанна Джоканова, ментор на Добри, която както останалите доброволци, подарява почивните си дни на деца от центрове в цялата страна.

От фондацията започват да подаряват книги на деца, но след време разбират, че не прочетеното в книгата, а четенето заедно е по-важно за децата. И така започват да им подаряват не книги, а време. Мечтата им винаги е била до всяко дете в дом да има доброволец, а децата се превръщат също във вид ментори, с техните съвети и съпреживяване.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 87 социални предприемачи и е помогна на близо 200 000 деца и младежи, достигайки до 257 населени места в страната. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, кампанията е отличена с 16 престижни награди.