Журналистът на NOVA бе отличен с престижната награда на в. „24 часа“ – „Достойните българи“

За признанието и престижната награда

„Не съм от хората, които работят за награди. Обаче тази награда e като отличие за цялостен принос. Да се наречеш „достоен българин“, „достоен човек“ е много отговорно, освен че е признание за всичко, което човек е направил до този момент. Това е задължение да продължиш в същата посока. Категориите – достойнство, чест, морал – в днешно време са размити и това е тъжно. Но, хората, които правят добро, са достойните хора. Всички ние трябва да се опитваме да правим добро, без да очакваме някаква награда. Аз не обичам да се хваля, но се опитвам да живея по този начин. Да правя добро, независимо на каква цена. И да не очаквам нещо в замяна. Колкото и да изморява това понякога, двойно повече зарежда. За моята скромна телевизионна кариера преминах през доста трагедии – наводнения, пожари и какво ли не. Спасявал съм давещи се хора от природните стихии. Когато видиш тяхната благодарност, че си им се притекъл на помощ, това ти дава мотивация да продължиш напред“, разказва Ники Василковски.

Николай Василковски с приз в годишните награди „Достойните българи“

Как Ники Василковски се справя със страховете си?

„Когато виждаш човек, който се бори за живота си, и от теб зависи дали ще живее, нямаш време да се страхуваш. В емоционален план, сблъсквайки се с болката, нещастието и трагедията на други хора, докато съм помагал, съм плакал със сълзи. Колкото и да се опитваш да се правиш на човек от желязо, този подход не работи. По-добре да преживееш емоциите, както всеки би го направил.“

Най-милият жест, който е получил

„Много мило ми стана преди месец. Бях правил едно филмче за „Пещерата с дървото", забележителност до село Ботуня в Северозападна България. По-късно се разхождах там с мои приятели. Срещнах една баба, която беше тръгнала към въпросната пещера и ми каза: „Ех, Василковски, къде ме прати. Но аз ще отида, защото ми харесва това място.“ Тази баба, въпреки трудния терен, отиде. Стана ми мило, че съм мотивирал тази жена, която е тръгнала в тази посока, въпреки възрастта си. Възхищавам се на такива хора!“, категоричен е синоптикът.