Творбите на Фанка Борисова вече са изложени в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

В студиото на „Здравей, България“ репортерът на „Новините на NOVA“ Глория Николова разказва повече за срещата си с Фанка, авторката на изложбата „Тя. Въпреки всичко“, която от днес може да бъде разгледана в зала „Галерия“ на Vivacom Art Hall Oborishte 5.

Изложбата с творби на Фанка Борисова се превърна в специално събитие, благодарение на екипът на „Новините на NOVA“, които се заемат с организацията, за да покажат, че талантът може да бъде открит дори и на най-необичайните места.

Фанка е на 42 години и е с умствена изостаналост. Изоставена е от малка от близките си и никога не ги е търсила, но е открила своята страст - картините. Самата тя идва при екипа на NOVA, който снима лошите условия в домовете за психично болни и умствено изостанали. Застава пред камерата на оператора Димитър Василев и показва картините си.

Новините на NOVA представят изложбата „Тя. Въпреки всичко“

„Малко хора могат да си представят в какви условия живеят тези хора, при заключени врати и пълна изолация, миризма, която е впита в стените на дома. И изведнъж си поразен от красотата на картините на Фанка. В началото не можеш да повярваш, че човек с умствена изостаналост може да твори по този начин. Оказа се, че това е нейното спасение и начин тя да намери смисъл в ежедневието си. Това е нейната терапия“, разказва за първата си среща с Фанка репортерът на NOVA Глория Николова.

Художничката не рисува с професионални четки и бои. Научила се е да твори с каквото има под ръка - клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия. Така създава творбите си в дома за умствена изостаналост в гр. Баня. Всяка картина се получава бавно.

"Рисувам почти всеки ден. Носи ми спокойствие и радост. Обичам рисуването и така ще е до края на живота ми. Мечтая за изложба от дете. Мечтая да се реализирам с рисуването, за да мога да помагам на домовете, в които съм израснала. Знам какво е да нямаш. Тежи ми много тормозът, но не ми се говори за това", споделя Фанка, като оставя назад спомените, за да може да изживее голямата си мечта - да има своя собствена изложба.

„Харесвам повече света на рисунките. Това е приказка за мен. Когато рисувам, сякаш се нося като авиаторка и виждам картината на живо“, разказва Фанка, която вече има план какво ще направи с парите, ако някой купи картините й. „Бих отделила 200-300 лв. за дома, за да ги почерпя. Бих си купила таблет, защото гледам от него, както и моливи“.

„Не е трудно да видиш един такъв човек, а посланието й докосна нашия екип. Тя ни каза, че изкуството съществува навсякъде и трябва да имаме очи да го видим. Когато показваме такива примери, си даваме сметка, че съществуват още такива хора, за които не подозираме“, споделя Глория Николова.

За съдбата на Фанка

„Тя не работи и бъдещето на такива домове не трябва да е такова, каквото го виждаме. Тези хора не трябва да бъдат отдалечени от обществото и за тях трябва да се грижат професионалисти. В момента реалността е съвсем различна и какво ще е нейното бъдеще - не знаем. Надявам се да се промени. Идеята за изложбата хрумна на продуцента Ина Гълъбова, която се впечатли силно от кадрите, когато се върнах от снимките в дома. И двете се захванехме с организацията по изложбата, която може да видите от днес до 19 февруари 2022 г.“, кава още репортерът на NOVA.

„Тя. Въпреки всичко“ не е просто изложба, а послание към обществото.

„Каня всеки да дойде да разгледа изложбата на една жена, самороден талант, в нашата зала на Vivacom Art Hall Oborishte 5. Изложени са 28 нейни платна, които тя е творила в различни периоди на живота си, но които са и дали силата да превъзмогне трудностите, с които се е сблъсквала на местата, където е живяла. Бих искала да поздравя екипа на Новините на NOVA за тази инициатива да подкрепят таланта и изкуството като терапия. Ние от галерията сме щастливи, че можем да допринесем за развитието на нейното изкуство. Още преди седмица, когато обявихме проекта, получихме множество обаждания от трогнати зрители и от хора от Канада, САЩ, които искаха да видят творбите й предварително и да ги закупят. Част от картините бяха продадени, още преди да са видени, което е показател, че човечността продължава да съществува и наистина инициативата си заслужава“, коментира в ефира на „Здравей, България“ Деница Гергова.

„Фанка рисува главно жени и очевидно е повлияна от женската енергия. Зрителите ще могат да видят различни нейни проявления като лазарка, чистотата, красотата, финеса. Разбрах и за инициативата на екипа на NOVA да й подарят различни материали, тъй като тя е творила в условия, в които не е имала възможности и голяма част от изложбата й е черно-бяла, по графична и с малко цвят. Очаквам следващата й изложба да е по-силна и цветна“, споделя мнението си Деница Гергова.

Селекцията от 28 рисунки на Фанка Борисова ще бъде разположена в зала "Галерия" (ниво -1) на Vivacom Art Hall Oborishte 5 в периода 8–19 февруари 2022 година, с вход свободен. Всички творби могат да бъдат закупени.  

*В Галерията се спазват всички противоепидемични мерки, допускат се хора само с представен зелен сертификат от: ваксинация, преболедуване, PCR тест и антигенен тест.