„Благодарение на инициативата бяхме разпознати като социални предприемачи“, споделиха създателките на проекта „Маргаритка“

Преди години с вашия проект „Маргаритка“ бяхте сред финалистите в ПРОМЯНАТА. Как ви помогна инициативата?

„ПРОМЯНАТА е нещо изключително, което се е случило на „Маргаритка“. Тя ни донесе много приятни преживявания и емоции, а също така ни научи как да работим по-концентрирано. Запознахме се и с други социални предприемачи, с които към днешна дата продължаваме да работим“, сподели Яна Липованска.

За девета година конкурсът ПРОМЯНАТА търси своите герои

Какво ви се случи в „Маргаритка“ през последните години? Постигнахте изключителни успехи…

„Радваме се на детско и родителско внимание в огромни мащаби. Преди ме спираха млади момчета по улицата, а сега ме спират млади семейства с деца, за да ме поздравят. Това в кръга на шегата. Истината е, че благодарение на ПРОМЯНАТА ние бяхме разпознати като социални предприемачи. Това за едни млади хора, които искат да променят нещо в нашата, прохождаща към социалното в България е нещо много ценно. Защото, повярвайте ми, да те потупат по рамото и хора, които имат експертизата да ви кажат, че вашия проект си струва, ви дава самочувствие, което ви помага да вървите устремено напред. С Яна сме имали много моменти, в който ни се е искало да се откажем, защото сме били на ръба на финансова криза, на нервна криза. И двете сме майки и имаме малки деца, на които също трябва да обръщаме внимание. Но не се отказахме именно заради това, че непрекъснато срещаме хора, в чийто погледи срещаме истинска благодарност“, разказва Виктория Величкова.

„Ако обърнем фокуса към ПРОМЯНАТА, за която говорим основно днес. Екипът на ПРОМЯНАТА за нас са приятели, защото са ни провокирали да мислим и да формулираме проблеми, които на този етап сме работили, но без да успеем да ги формулираме правилно“, допълва Яна Липованска.

Колко смелост се изисква за едно ново начало?

„Когато си най-страхлив и преодоляваш този момент. Казваш си: „Просто скачам и това е!“ Точно това е правилният момент! Всеки го е страх, повярвайте ми! Нас също. Когато направихме площадката на „Маргаритка“ дори не предполагахме, че ще дойдат 5 хиляди души за едно събитие, което беше обявено само във Facebook. Всъщност, когато започнеш, доказателствата започват да идват. Всичко се навързва и цялата картина се подрежда толкова добре, без дори да сте очаквали“, разкрива Виктория.

Какво бихте посъветвали бъдещите участници в ПРОМЯНАТА?

„Важното е да знаете точно какво искате да направите. Всеки, който се възприема като социален предприемач, има отношение към проблемите на децата в България и мисли, че има сили и възможност да се справи с този проблем, изобщо не бива да се колебае да кандидатства. Защото, докато не кандидатствате, няма как да разберете дали ще стане или не…“, категорични са създателките на проекта „Маргаритка“.

От 19 април до 7 юни могат да кандидатстват социални предприемачи, които знаят как да направят живота на децата и младежите на България по-добър.

Кандидатстването в ПРОМЯНАТА става лесно чрез онлайн формуляр. Конкурсът е отворен както за юридически лица с нестопанска цел, така и за физически лица. Не се изискват допълнителни документи. Повече за критериите на конкурса, етапите на селекция и формуляра за кандидатстване вижте на www.nova.bg/promyanata

Информация за ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 92 социални предприемачи и е помогна на над 200 000 деца и младежи, достигайки до над 260 населени места в страната. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, кампанията е отличена с 16 престижни награди. Всяка година Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв., за да може положителната промяна за децата и младежите на България да стане реалност.