Програмата подпомага български изпълнители по пътя към професионална музикална кариера и създава първия NFT сингъл

RockSchool обяви началото на второто издание на Музикален Акселератор – програма за развитие на талантливи български музиканти, осъществена с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура” и световна водеща регулирана институция за дигитални активи. Като допълнителна награда, младите изпълнители ще създадат първия български NFT сингъл в аудио и видео формат.

След проведен предварителен конкурс са селектирани 14 български изпълнители, които в рамките на програмата „Музикален Акселератор", ще изградят ключови знания и умения за успешна кариера на музикалната сцена. 

Какво отличава образователната програма „Музикален Акселератор" и как подпомага младите музикални таланти:

  • Осигуряване на пълна аудио продукция, включваща запис в професионално студио, миксинг, мастъринг, помощ с композиция и аранжимент и работа със студийни музиканти
  • Създаване на продукция на студиен видео клип към записаната песен, включваща видео заснемане и видео монтаж
  • Организиране на обучителен семинар за бизнес умения и популяризиране на музика в дигитална среда
  • Менторски сесии с опитни музиканти и утвърдени професионалисти в индустрията
  • Създаване на първия български NFT сингъл – както с видео, така и аудио съдържание

“Радостни сме, че за втора поредна година можем да подкрепим създаването на авторска музика от български артисти. Безценно е да виждаме как артистите се развиват и да бъдем част от техния път“, споделя Мелина Крумова, основател на RockSchool.

“Заедно с тази иновативна програма подкрепяме младите музикални таланти и утвърждаваме България като извор на обещаващи културни проекти. Смятаме за свой дълг подпомагането на родните таланти. Вярваме, че иновативните технологии ще стимулират развитието на все повече млади вдъхновяващи музиканти, които ще се развият до световно ниво“, каза Коста Кънчев, съосновател и председател на Управителния съвет на световен крипто лидер, създаден в България.

NFT е съкращение от Non-Fungible Token (неизменяем токен). Неизменяемите токени (NFT) са дигитален сертификат за (интелектуална) собственост, базиран на блокчейн мрежата на Етериум. Всяко NFT е уникално, не може да бъде репликирано или променяно. Технологията е всеобхватна и може да бъде използвана за удостоверяване на собственост върху почти всичко – от произведения на дигиталното изкуство, през видеоклипове и филми, дигитални аудио файлове през потребителски стоки (дрехи, обувки, часовници, аксесоари) до недвижимо имущество (къщи и апартаменти).

В тазгодишния предварителен конкурс се включиха десетки музикални изпълнители и групи от цялата страна, като избраните за участие в Музикален Акселератор 2022 артисти са: ЕКА МОЕ, Nonsense, Truth be told, Борислава Янева, Kristina, Ralitsa, FOM Crew, Fom Tedkata, Yung Mici, GpoinT, Ivo Icehard, Death Row, Nebula, Angelie, Софийски Дрип, Летящите Номади.

Първото издание на  „Музикален Акселератор" през 2021 г. събра над 80 кандидатури на банди и изпълнители като бяха избрани 12 от тях. Благодарение на програмата обещаващите таланти създадоха и промотираха свои авторски песни, които достигнаха до онлайн аудитория от над 50 000 души. Всички видео клипове можете да видите тук.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура".