Започва „българският Давос“ – иновативният форум Powers Summit

74% от българите очакват от властта да се справи най-вече с високите цени. Сред първите три очаквания към властта са още справяне със социалните неравенства и борба с корупцията. Това са данни от изследване на базата, на което ще бъдат измислени и конкретни идеи, които да бъдат отправени като предложение към управляващите и политиците в рамките на един много голям и иновативен форум – Powers Summit.

Изпълнителният председател на Webit и основател на Powers Summit Пламен Русев и Димитър Ганев, политолог от агенция Тренд, говорят за сътрудничеството в условията на няколко кризи.

Индустрията излиза с 19 конкретни искания към политиците.

„19-те конкретни приоритета за индустрията бяха събрани в последния един месец. На Powers Summit към настоящия момент репрезентативно се представлява над 80% от индустрията, която плаща данъци в България и повече от 80% от работодателите. С участието на КРИБ, Стопанската камара и на едрия капитал. На практика говорим за цялата индустрия на България. Тук през последните години никога не е имало такава липса на политически диалог. От Освобождението не се е случвало в България да има 5 избора в рамките на две години. Нуждата от моментна промяна е навсякъде. Благодаря на Тренд и на Алфа рисърч, че бяха наши стратегически партньори, за да видим пулса на българския народ, от една страна, а от друга – ние събрахме цялата индустрия на България, за да чуем кои са онези неща, които й пречат да генерира добавена стойност. Най-важните приоритети за индустрията се нареждат в 6 вертикала – здравеопазване, предприемачество, устойчиво развитие, план за възстановяване и други“, разказва Пламен Русев.

„Данните, които обявихте в началото, са едно потвърждение на наши различни изследвания от началото на годината. А именно, че от края на миналата година и началото на тази в социалната проблематика в България доминират най-вече високите цени и растящата инфлация в страната. Доминира е меко казано, защото ние от 10-15 години не сме виждали един проблем да стърчи толкова много в сравнение с всички останали. Използвали сме следният метод – изброяваме 15 приоритети и питаме кои трябва да бъдат най-важните пред новата власт. Така или иначе ще имаме такава в следващите няколко месеца. А дали тя ще бъде нова стара служебна или редовна, при всички случаи ще имаме такава. Кои са трите приоритета, които са най-важни за българите? Първите две опции с най-голямо натрупване са свързани именно със социалната проблематика – високите цени, социалното неравенство, борбата с корупцията”, пояснява Димитър Ганев.

„Ние създадохме много различен механизъм, който няма аналог в Европа. Всяка една от тези теми се презентира в залата от председателите на големите асоциации. Говори цялата индустрия. В залата стоят избрани представители и експерти на всички парламентарно представени партии. Те знаят какви са приоритетите, защото са изпратени до партийните централи. Всеки от тях излиза на сцената на Powers Summit поотделно и започват с думите „Чух ви“. И оттам нататък казват: „По първи приоритет нашата парламентарна група или ако представител на изпълнителната власт, ще направи това. По вторият ще направи това.“ А медиите в България ще снимат и записват думите им. Става дума за 90 политически обещания на сцената на Powers Summit”, разказва Пламен Русев.

„Това, което се надявам да се случи утре е следното – от една страна да се чуят приоритетите на различните браншове и най-големите играчи в тях, да се чуят приоритетите за хората. Това е малка част от изследването, което утре ще публикуваме. И да видим къде могат да се срещнат. Тази платформа може да бъде една база, върху която да стъпят някои основни приоритети и да бъде в помощ“, допълва Димитър Ганев.

Нова Броудкастинг Груп е медиен партньор на събитието.