Финалистът в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА планира да развие хипотерапията в цялата страната

Мечтата на всеки родител е да види първите стъпки и да чуе първите думи на детето си. Това е далечна и понякога дори недостижима мечта за родителите на деца със специални нужди. Тук обаче се намесва сдружение „Конна терапия” - една от първите организации в България, посветени на хипотерапията и нейният създател Веселина Фелдман е един от финалистите в тазгодишното, десето издание на „ПРОМЯНАТА”. Повече за юбилейното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach for change, но най-вече за работата на Веселина разказва Ева Костова за "Здравей, България".

Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи, които правят света по-добро място

ПРОМЯНАТА стартира преди 10 години, в период, в който социалното предприемачество беше все още непознато в България. Постепенно хората разбраха, че социалните предприемачи не работят само за себе си, а за обществото. ПРОМЯНАТА подпомага каузи, които се опитват да направят живота на деца и младежи по-добър. В повечето случаи това са благотворителни инициативи, които не носят доход. Всяка година има повече интересни и различни проекти участват в конкурса. Различното тази година е, че финалистите са шест и са победители от предходни години. Победителят ще спечели парична награда от 50 000 лв., като подгласниците също получават парични награди, популяризиране на техните проекти, както и на останалите участници.

"Запознахме ви с Веселина Фелдман преди 10 години. Тя е клиничен психолог по професия и състезател по конна езда от дете. Хипотерапията е терапия за деца със специални нужди. изключително ефективна е при различни състояния. Децата не просто яздят кончетата и се цели не само физическото им укрепване, а се създава емоционална връзка между конче и дете. Конете са много социални, интуитивни и емоционални животни, които имат капацитета да усетят настроението на другия. Те самите разбират до колко и по какъв начин да контактуват с децата", разказва репортерът Ева Костова.

"Преди 10 години всъщност бях така, в един доста преходен етап от моето лично и професионално развитие. Бях си взела първия кон. С деца и то с деца с проблеми в развитието дори не съм и мислила, че някога ще се занимавам", разказва Веселина Фелдман, която няма обяснения за първите си стъпки. При създаването на сдружение „Конна терапия” е съчетала любовта си към конете с професионалните си познания. „ПРОМЯНАТА влезе така, донякъде случайно в моя живот. Една приятелка от център за деца с увреждания ми каза за конкурса и ме мотивира да кандидатствам.”

Те правят света по-добро място: Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи

Веселина Фелдман кандидатства и печели конкурса. След него живота й и този на коня й Зита поема изцяло в посока лечение чрез хипотерапия на деца с увреждания. А колебанията са изоставени в миналото.

"Колелото се завъртя и аз започнах по-скоро да тичам след всичко, което се случва. От аз и Зита, в момента сме аз и моя екип и тя и нейния екип. Тя е в екип от още 4 коня, а ние сме в екип с други специалисти – психолози, логопеди, кинезитерапевти и много доброволци. Средно на година работим с около 100 деца. Деца с детска церебрална парализа, деца от аутистичния спектър, синдром на Даун, доста генетични синдроми, епилепсия. Състоянията, с които се сблъскваме, те са доживотни. И немалка част от децата са с нас от самото начало", разкрива повече детайли за дейността на сдружението.

Как хипотерапията помага на децата?
"Най-общо са две направленията. Едното е чисто двигателно, а другото е психоемоционално. Поне няколко деца имаме, които казаха тук първите си думи, а за някои от тях, в рамките на месеци, това се разви в рамките на една неспирна реч."

Ако спечели и сега, Веселина ще опита да развие центъра, за да може да приема повече деца. Ще финансира дейността си, тъй като в момента разчита на дарители, като този предоставил средства за закупуването на земя в полите на Витоша, на осиновителите на конете, на благотворителни кампании и проекти. Родителите покриват една трета от разходите. Основната й цел обаче, е да развие хипотерапията в цялата страната. Чрез още центрове, още специалисти и още доброволци, които да оставят в тях сърцето си.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.