Основателките на инициативата - Бояна и Даниела мечтаят да развият мрежа в цялата страна, за да достигнат до всички нуждаещи се деца

Те могат да ходят, но само когато са във водата. Не виждат, но умеят да карат ски. Това са историите на част от децата, които са членове в т.нар. инициатива ParaКids, която дава възможност за адаптиран спорт за деца със специални нужди.

В основата на всичко това стоят две дами – Бояна и Даниела, финалисти на ПРОМЯНАТА от 2016-а година. Сега те са едни от финалистите в тазгодишното десето издание на ПРОМЯНАТА. А повече за специалното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change разказва Благой Цицелков, който има важна роля в ПРОМЯНАТА тази година.

Сдружение „Конна терапия”, финалист в ПРОМЯНАТА, дава шанс на деца със специални нужди

„Всеки един от нас репортерите, които ще разкажем различни истории от ПРОМЯНАТА е своеобразен застъпник за тези каузи. И шестте каузи са много красиви. Аз избрах ParaKids, защото преди време правихме издание на Темата на NOVA, посветено на тях, на златните и сребърните медали, които ни носят. Уникално е чувството да видиш едни деца, които не виждат, да се качат на ски и да ги карат. Уникално е да видиш дете, което не може да ходи, да ходи във водата. И да осъзнае, че спортът може да му помогне толкова много. Това е един свят, в който те може да са дори повече от другите“, разказва журналистът на NOVA и пояснява, че преди ПРОМЯНАТА ParaKids не е съществувала. „ПРОМЯНАТА“ не е просто финансов гранд, тя е урок за това как да правиш бизнес план, как да развиеш бизнеса си и да бъдеш устойчив. Всеки месец ParaKids помага на 250 деца. Отделно помага и по време на лагерите през зимата и през лятото. Тази година обаче ПРОМЯНАТА е различна. Не гласуваме ние, а има възрастно и детско жури, което ще определи коя от тези шест каузи заслужава да спечели най-много. Те ще получат финансов гранд. Целта на ParaKids е да станат национални. Защото извън София, за съжаление, няма много шанс за подобни инициативи“, категоричен е Благой Цицелков.

Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи, които правят света по-добро място

„Емо е едно от децата на ParaKids, родено със Спина бифида. Съответно няма чувствителност на краката. Той обаче иска да е по-добър от всички, за да компенсира това, че не може да ходи“, разказва неговата майка. „Имам три златни и два сребърни медала“, с гордост споделя той.

Дамян е на 10, но вече 9 години плуването за него е времето за свобода, успехи и медали. „Моят син е с диагноза Спинална мускулна атрофия. Децата с такова заболяване са изключително ограничени от физическа активност. Когато той влезе в басейна за първи път, сякаш вече нямаше ограничения за него. Много се зарадвахме с баща му, защото видяхме, че той ходи във водата. Това, което извън водата не може да се случи”, споделя майка му.

В основата на всичко това са Даниела Садикова и Бояна Коцева, които през 2016-та година създават ParaKids. „Благодарение на ПРОМЯНАТА и на подкрепата, която получихме през тези години, които извървяхме заедно, в момента работим целогодишно с 250 деца. Щастливи сме, че Промяната донесе положителна промяна в живота на много деца“, споделя Даниела Садикова.

Водата сякаш дава супер сили на децата с различни възможности. За да ги научи на това Даниела прекарва часове наред във водата. „Всички деца са много щастливи, когато са в басейна или в морето. Водата се е превърнала в част от техния живот”, допълва тя.

Те правят света по-добро място: Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи

ParaKids e комбинация от плуване, в което шанс получават стотици деца със специални нужди. От ски, където дори незрящите могат да карат, от сърф през лятото, от лагери в планината и край морето, умения за деца от широк спектър – с аутизъм, двигателни и зрителни нарушения. Бояна Коцева за първи път у нас прави достъпни ските за всяко дете. ParaKids обаче е опция само за децата в София. „Ако спечелим първо място в конкурса, искаме да достигнем до всички деца в България. А с наградата процесът ще се ускори многократно“, категорична е Бояна.

Вече 7 години ParaKids дава надежда и вяра, учи децата и техните родители да се гмуркат, да изкачват върхове и да бъдат силни. Даниела и Бояна са с тях.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.