Виктор Лилов и Марин Христов разказват за постиженията и мечтите си

Те са достойни представители на Олимпийските ни отбори по природни науки. И двамата са носители на множество отличия.

Виктор Лилов, носител на златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен медал от Международната олимпиада по биология и сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия.

Марин Христов, златен медал от Международната олимпиада по математика и сребърен медал от Балканска олимпиада по математика.

„Аз съм донесъл златния си медал от Международната олимпиада по химия. Тази година тя се проведе в Швейцария, в един от най-престижните университети в Цюрих и в света“, разказва Виктор Лилов.

„Аз нося златния си медал от Международната олимпиада по математика, която се проведе в Япония.

Виктор разказва, че имал много добра учителка по „Човекът и природата“, а след това и много добър учител по химия.
Марин споделя, че от малък е запален по математиката. „Има специфична красота и структура в числата и това много ме радва.“

„Когато човек отиде на Международна олимпиада и види още 300 човека, които се занимават със същото нещо, усеща, че има надежда за света. Има бъдеще“, споделя Виктор.

„Интегрирането на STEM центрове в училищата става все по-модерно и смятам, че това една хубава тенденция“, категоричен е Марин.

„Сдружението на отборите по природни науки е сравнително добре финансирано. Благодарни сме на Vivacom и Операция „Жълти стотинки“, които за последните две години дариха 100 хиляди лева. Получаваме дарения и от частни лица, от всякакви хора, за да можем да ходим по Олимпиади и да се подготвяме“, разказва Виктор.

„На Олимпиадите имаме шанса да се запознаем с много други умни хора, да разменим идеи, а това са приятелства за цял живот“, пояснява Марин.

Виктор също признава, че му харесва да се запознава с нови хора със същите интереси и да общува с тях. „Аз не се познавах с някаква част от отборите по химия и биология преди да отидем на Олимпиада, а сега се виждаме почти всеки ден“.

Скоро Виктор и Марин ще завършат средното си образование. Виктор планира да продължи обучението си във Великобритания. „В „Кеймбридж“ има изключително добър професор по органична химия. Аз искам да се занимавам точно с това.“ Марин, от своя страна, още не е направил своя избор, но се колебае между Великобритания и САЩ.

А дали планират да се завърнат в България след като завършат образованието си, гледайте във видеото.