Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова създават онлайн платформата с цел ограмотяване на децата, но и да събудят любовта им към книгите

Разказ за доброто, което дължим на децата ни - защото те са бъдещето. И ако се запитаме кое е най-доброто, което можем да дадем на всеки подрастващ, то отговорът ще е знание. Три дами се наемат именно с това - да създадат място, което да подхранва и полива всеки ден любовта на най-малките към книгите. Онлайн платформата "Книговище" е сред финалистите на тазгодишното десето издание на ПРОМЯНАТА. За четенето, но и за юбилейната инициатива на Нова броудкастинг груп и фондация Reach for change разказва повече Анна Карадакова от "Новините" в студиото на „Събуди се“.

Стоян Китанов от втори клас в 122 ИОУ „Николай Лилиев“, гр. София има късмет да се срещне с „Книговище“. Той възприема четенето като игра, а в „Книговище“. намира много нови книги за четене. Само на 8 години е, а вече е прочел 12 книги. Разказва, че обожава книгите.

Разкажи ми защо обичаш да четеш? Какво ти харесва в приказките?

„Много ми харесва завършването на приказките. Хубавия финал. Когато бях малък на 1 годинка мама ме учеше да чета, но аз сам си казах, че искам да се науча да чета“, казва малкият читател.
Майка му Катерина Китанова разказва, че в семейството имат традиция да четат „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Правят го преди всяка Коледа от когато Стоян е навършил 1 година. Катерина започва книгата  от 1 декември и приключват на Коледа.
Но когато е на 6 родителите му разбират, че е възможно никога да не успее сам да чете приказни истории като тази.
„Той отсъстваше в подготвителната група от детската градина и това го лиши от много умения“, споделя страховете си Катерина Китанова.Страхът им се изпарява, когато малкият Стоян се среща с … „Книговище“.

„Сингъл степ“ - финалист в ПРОМЯНАТА, подпомага младежи с различна сексуална ориентация

„Книговище“ е едно игровизиране на четенето, за да не може да се мисли толкова много в първите стъпки за трудното, за досадното, за уморителното, а да може едно дете да обърне поглед към интересното, към забавното, към смисъла“, разказва Искра Джанабетска, един от основателите на платформата „Книговище“ и детската новинарска медия „Вижте“.

Как се случва това?

В сайта Knigovishte.bg след всяка прочетена книга ги чака въпросник. И множество награди за всеки, който е прочел … и е разбрал какво се крие зад думите. Когато едно дете се учи да чете, по-скоро търси как да постигне темпо, как да постигне озвучаване, как да разгадае сричка и смисълът често му бяга. А тук ние обръщаме малко нещата и бутаме децата през игри да откриват смисъла в четенето. Имаме много случаи, в които децата, които четат и които преди това са се смущавали от това свое хоби, защото другите например не го правят, излизат с едни гърди напред и именно през състезанието палят останалите.

Това е и магията, която се случва с 8-годишния Стоян. Днес той е първенец в класа си – с над 2500 точки, достигнато ниво „учен“ и най-много решени въпросници в платформата „Книговище“.
„Той започна да го възприема като игра, което е много важно на тази крехка възраст, ученето да се съчетава с играта“, добавя майката на Стоян.

ParaKids – финалист в специалното издание на ПРОМЯНАТА, помага на деца с увреждания да спортуват

Тъкмо с тази идея - да превърнат книгите в приятели на децата, Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова влизат в петото издание на ПРОМЯНАТА. И излизат като победители.

„ПРОМЯНАТА за нас беше една ракета. Първоначален стимул и първата ни подкрепа, защото ние кандидатствахме, когато бяхме на съвсем идейно равнище. Точно в този момент, в който знаеш: ок, имаме проблем, имаме решение. Сега трябва да намерим как да го направим. Все повече насочихме „Книговище“ да работи в полза на учителите, защото учителите са тези, които работят непосредствено с децата и които имат тази първоначална задача да ги ограмотят от една страна, но и да събудят любовта им към книгите“, разкрива Искра Джанабетска.

А днес, 5 години по-късно, любителите на четенето в "Книговище" наброяват над 40 хиляди.

„Миналата година завършихме на първо място в Хасковска област, на трето място сред третокласниците и на 10 място в цяла България“, разказва Боряна Петрова, учител в ОУ „Алеко Константинов“, гр. Димитровград. Тя е тази, която разпалва любовта на децата от 3 "Д" клас към книгите и то след срещата с „Книговище“.

„Книжките, които мисля, че на тях ще им бъдат интересни, им ги правя като предизвикателства и им казвам това предизвикателство ви носи толкова капчици, толкова монети … а при мен излиза кой е прочел и е решил въпросника. Библиотекарките всички бяха във възторг. Казват твоите морячета всяка седмица идват. Те следят в „Книговище“ въпросите към коя книга им носят повече точки, взимат си ги“, обяснява учителката от Димитровград Боря Петрова.

Те правят света по-добро място: Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи

Така само за 5 месеца са решили над 1500 въпросника върху прочетените от тях произведения.
Именно тук, в класа на г-жа Боряна Петрова, са и двете най-четящи деца за миналата учебна година: Ивайла Пеева и Бояна Бейчева.

„Те започват да си говорят. Коя книга прочете, колко точки имаш, кое ниво си стигнал, аз коя книга да прочета, за да мога да наваксам …Те развиват своето въображение, гъвкавост на мисълта и критично мислене“, дава повече детайли за механизмът, по който децата се палят по четенето.
Това е своеобразно богатство, което Искра предава на всички четящи деца, включително и на своята дъщеря.
Но освен художествена литература, както повечето свои връстници, Лилия обича да чете и … новини.
„Повечето гледат новините за възрастни, но аз чета новините за деца.
Новините за деца дават повече положителните факти, плюс това се информираме за други неща, например за тиквите. Това не го дават по новините“, казва Лилия от 3 клас в 122 ИОУ. „Николай Лилиев“, гр. София

Едни следят пулса на новините … други четат книги, завещани като семейна ценност … някои четат дори на домашните си любимци …

Но всички, навсякъде са с книга в ръка … за да влязат в Книговище, щом разлистят и последната страница.
За четящите книгите дават всичко. Децата трябва да четат, защото трябва да бъдат грамотни. А книжките дават на децата знания.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.