Целта на Красимира Хаджииванова е да даде възможност на родители и деца с увреждания, и хора от уязвими групи, да работят и да се издържат

Шест организации достигнаха до финалния етап на юбилейното десето издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach For Change - България. Остават броени дни до финалния етап на надпреварата и избора на големия победител. Днес разказваме за поредния претендент – социалното предприятие „Оле мале“. Журналистът Мария Йотова е в студиото, за да разкаже повече детайли за организацията, която подкрепя майките на деца с увреждания. 

„Когато в България се роди дете с увреждане, автоматично майката остава у дома. Тя спира работа, спират социалните контакти, тай като грижите по детето са много и тя е 24 часа с него. Повечето от децата не могат да се обслужват сами, ходят по рехабилитации, изисква се специална храна, която от съвсем отскоро се поема от Здравната каса. Единственото, което прави държавата е, че дава възможност на майката да стане личен асистент на детето си. „Оле мале“ след един от протестите решават да разберат какъв е проблема и осъзнават, че майките искат да работят. По време на Коледа майките създават много красиви играчки, а през март месец правят мартеници. „Оле мале“ намират пазар за тези продукти. Имат онлайн магазин и участват на различни базари. По този начин майките имат допълнителен доход и могат да гледат децата си“, споделя Мария Йотова в студиото на „Здравей, България“.

Веселата част в историята е, че офисът на „Оле мале“ в момента прилича на работилница на Дядо Коледа.

„Дневникът на мама и татко“ - финалист в ПРОМЯНАТА, помага на родителите да бъдат по-информирани в грижата за децата си

„Майката също е човек и има нещо да каже. Нека да я изслушаме. Искахме да си кажем и някой да ни чува. Съвсем естествено това преля към майките с деца с увреждания. Искахме да ги чуем и да разберем защо ходят на протести, какъв е проблема? Разбрахме проблема много ясно. Тези жени искат да работят. Върху това стъпихме в кампанията през 2016 г. и тогава беше миниатюрна част, в сравнение с това, което правим сега. Но беше успешна, защото хората разбраха, че има майки на деца с увреждания“, коментира Красимира Хаджииванова, лично приела каузата и застанала зад идеята на „Оле мале“.

„Това не е единичен проблем и той не е възникнал вчера. Има много хора от уязвими групи, които нямат достъп до трудовия пазар и е редно да се подхожда гъвкаво към тези случаи. Добре е тези хора да се чувстват пълноценни, изкарвайки си сами прехраната“, допълва социалният предприемач.

През септември 2017 г. се включват в ПРОМЯНАТА, която променя нагласата им. От кауза и проект, „Оле мале“ се превръща в социално предприятие.

Те правят света по-добро място: Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи

„ПРОМЯНАТА промени нашата увереност, способностите ни да планираме, да поемаме рискове“, признава Красимира. „Работим общо с около 70 човека в двете ни най-големи кампании. Има майки, с които започнахме и вече се еманципираха. Вече има майки на деца с увреждания, които имат собствени канали за продажба и бизнес. Това нас само може да ни радва. Имаше една майка, която сподели, че това е най-голямата сума пари, която е изкарвала през живота си.“

Продажбата за тези жени е признание, удовлетворение и чувство за добре свършена работа.  

„Проекти, които участват в ПРОМЯНАТА имат мисия да променят условия, хора, дадености, за да може нещо да започне да работи, така че групи хора да могат да живеят пълноценно. С „Оле мале“ знам, че съм направила нещо смислено и то ще остави следа, ще промени хора и ще им даде възможност те да променят след себе си. Надявам се ние да сме малка част от вълната на ПРОМЯНАТА“, обобщава Красимира Хаджииванова.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.