Всеки четвърти млад човек със средно образование е без работа.

23 % от младите хора са безработни, като от тях 18 % са временно безработни, а 5 % трайно са без работа.

Това сочат данните на изследване на агенция "АФИС" от февруари 2011 година, което беше представено в рамките на дискусия "Младежката безработица-път без изход?", организирана от Младежкото обединение в БСП и младежки неправителствени организации.

Най-силно е изразена безработицата сред младите в селата – 58%, в градовете тя достига 30-35 %, а най-големи възможности за младите предлага столицата.

Структурата на безработицата показва, че 34% от младежите с основно образование са безработни, а всеки четвърти млад човек със средно образование е без работа. Всеки пети се занимава с дейности, различни от придобитата квалификация.

За борба с високите нива на младежката безработица младежите в БСП предлагат Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) заедно с неправителствени организации, да изработят национална карта "Образование - реализация", в която да се описват възможностите на училищата и потребностите на бизнеса по места, както и създаването на система от стимули и условия, включително и данъчни облекчения за бизнеса, така, че той да заявява своите потребности за създаването на специалности, а от своя страна да финансира практики и стипендии на студентите.

Те предлагат да има легитимно младежко представителство в Икономическия и социален съвет към Министерски съвет, като това може да стане с представител на Националния младежки форум, а доброволчеството да се приема като стаж и трудов опит. /БГНЕС