63% от българите предпочитат новият държавен глава да не е от ГЕРБ.

Сериозни поражения върху имиджа на управляващите регистрират от алфа рисърч.

Макар и да е рано за прогнози за президенсткия вот, разчетите на социолозите сочат, че 63 процента от българите предпочитат новият държавен глава да не е от ГЕРБ.

Сред негативните нагласи:  60 процента от анкетираните смятат, че правителството работи неефективно и не се виждат успехите от работата му.

79 на сто не са съгласни, че правителството се грижи за обикновените хора, а 63 процента споделят, че управлението покровителства близки до властта лица.

Според социолозите е разпространено впечатлението, че скандалите от началото на годината изместват вниманието на кабинета от икономическите процеси, доходите и безработицата, които всъщност най-много вълнуват обществото. Сред събитията от началото на годината най-негативна е оценката за ръста на хранителните стоки.

В същото време силен обрат търпи отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов.  

Ако през декември разликата между положителните и отрицателните му оценки е била 25,5 сега тя е стопена до 3,3 процента - или сега виждаме 23,2 на сто одобрение срещу 19,9 неодобрение.

За разлика от имиджа, подкрепата към дейностите на правителството и премиера остава на позиции, близки до тези от края на миналата година.

По данните на Алфа рисърч от 24 процента през декември, одобрението към правителството сега е 22 процента. Пак с две на сто - от 42 на 40 е спадът в положителната оценка на министър-председателя.