Реализирани са икономии на средства в условия на недостиг от някои видове лекарствени продукти, като за част от тях има дълги листи на чакащи.

Сметната палата е установила неефективно и неефикасно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания.
 
Това е "индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостна организация на дейността, свързана с реда по предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания".
 
Това е записано в изводите от одита на изпълнението за реда за предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания по реда и условията на Наредба № 34, за периода от 01.01.2006г.-31.12.2009, извършен от Сметната палата.
 
Според одитния орган е необходима промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.
 
За одитирания период средствата за скъпоструващо лечение по бюджета на министерството са коригирани 9 пъти, като при 8 от тях корекциите са в посока на намаление на средствата.
 
Така от началото на 2006 до края на 2009 година средствата за скъпоструващи лекарства са намалени с малко над 49 милиона лева.
 
Тези икономии на средства са реализирани в условия на недостиг от някои видове лекарствени продукти, като за част от тях има дълги листи на чакащи, посочват още одиторите.
 
Освен това от 2006 до 2008 г, включително са оставали неразплатени фактурирани количества лекарствени продукти средно около 9 на 100, което представлява месечната доставка на лекарствени продукти. Те са разплащани през януари следващата година. / БГНЕС