Как с пари за онкоболни са плащани чиновнически заплати?

"Не съм кой знае колко изненадана от доклада на Сметната палата", заяви председателят на Български пациентски форум Теодора Захариева и допълни, че вече и на нея й е омръзнало да чува как всичко се прави.

Според нея, когато излезнат такива междинни доклади на Сметна палата, се показва истината.

Пред зрителите на "Здравей, България" тя поясни, че по Закона за здравния служител първо трябва да бъдат изплатени заплати и осигуровки.

"Много е неприятно, когато от страна на администрацията чуваш – "ами такава е нормативната уредба", ами Боже, променете я! Наистина това е цинично", заяви Теодора Захариева.

Онкоболният Васил Христов разказа историята си в студиото на "Здравей, България" - вече пет месеца е без лекарства въпреки тежкото му здравословно състояние.

В пряка телефонна връзка Надя Захариева – директор на дирекция "Лекарствени продукти" в Министерство на здравеопазването, заяви, че са от миналата година насам са предприети редица мерки по отношение на осигуряване на лекарствата за онкоболните.

Тя допълни, че от 2009-та година пари за лекарства не са били отклонявани или спестявани, но отказа да коментира от къде са спестени тези 49 милиона лева.