Плевнелиев посочи, че от строителния регистър са отпаднали 1270 компании...

Кризата в строителния бранш спря презастрояването. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който откри 11-тото издание на международната специализирана изложба Българска строителна седмица.

Плевнелиев посочи, че от строителния регистър са отпаднали 1270 компании, но това са били случайните играчи. Заедно с това има 590 новорегистрирани компании – предимно малки, но те търсят новите пазарни ниши на енергийна ефективност и качествено строителство.

"Цифрите са притеснителни от гледна точка на обемите, но се променят от гледна точка на качеството. От хвърлени 21 млрд. лв. през 2009 г. основно в сградно строителство – апартаменти, офисни сгради, сега ръстът е в строителството на инфраструктура, което е важно. Аз донякъде съм благодарен на кризата, защото, ако беше продължила еуфорията, щеше да построим Банско по две, Слънчев бряг по две, без съответната инфраструктура. Презастрояването спря, а парите, дотолкова доколкото ги има, отиват в подобряване на качеството. Строят се магистрали, ще идват по-качествени изолации, прозорци, сгради. Хората разбират, че това има значение. Кризата ни учи, кризата ни променя – това е мотото на днешното изложение. Строителната индустрия първа влиза и последна излиза от кризата, защото бъдещето в краткосрочен план ще бъде тежко. Но в момента се раждат бъдещите проекти и инвестиции от 2013 г.- 2020 г. нататък. От 2020 г. всяка нова къща в България трябва да е нискоенергийна или пасивна. Това, което други държави са направили за 40 години, ние трябва да го направим за 10 – да минем от най-икономически неизгодното, най-евтиното, най-бързото строителство, което е ориентирано само върху количество и бърза продажба, десет години по-късно всяка къща, която ще се строи в България трябва да е близка до енергийната нула. Тази драматична трансформация е пред нас и тя трябва да бъде извървяна", заяви Плевнелиев. / Фокус

Снимка: БГНЕС