Сменил патрона на входната й врата...

Съдия изпълнител остави на улицата майка с дете в Смядово.

Десислава Орманова и 4-годишният й син останаха буквално без покрив над главите си, след като съдебния изпълнител сменил патрона на входната врата на жилището, в което живеят.

Собственик на апартамента обаче не е Десислава, а баща й.

Кварталното барче в Смядово е мястото, в което часове наред стои Десислава с 4-годишния си син, тъй като не може да влезе в дома си.

Малко след 21.00 часа започват и притесненията, защото детето е на градина на следващия ден, а тя няма къде да го сложи да спи, няма и дрехи, с които да го преоблече.

Малко по-рано съдия изпълнител влиза в апартамента, който е на баща и, за да прави опис, сменя патрона, а ключа остава в него.

Задължението на Десислава е близо 9000 лева. Сумата се натрупала от невнесени вноски за аренда на ниви, които обработвал бившият й приятел и баща на детето. Той се занимавал с тях, обяснява, че и задълженията са негови.

Дори провел няколко разговора със същия съдебен изпълнител и му обяснил, че когато си получат субсидиите веднага ще се разплати. Съдебния изпълнител обаче отива в Смядово, за да връчи на Десислава покана за доброволно погасяване на дълга. Срока за издължаването е две седмици.

Тя отказва, защото и апартаментът, и вещите вътре са на баща й. В късните следобедни часове и звъннали съседи, за да и кажат, че някой в тях разбива вратата.

Като се прибира вижда частния съдия изпълнител, който лаконично и казва, че си е свършил  работата. Жената се качва в тях и установява, че не може да си отключи, защото и е сменен патрона.

Двамата, заедно с детето отиват до полицията във Велики Преслав и подават жалба. Копие подготвят и до Шуменския окръжен съд и Районна прокуратура, до отдел Закрила на детето и до Камарата на частните съдии-изпълнители.

Според адвоката на семейството съдията няма право да влиза с взлом в чужда къща за опис на недвижими вещи. По идентичен начин действал и при мъжа й Чавдар Кайков.

И днес собственикът на апартамента е на улицата, където са и дъщеря му и внучето му. Доколко правилни са действията на частния съдия изпълнител ще стане ясно след като случая бъде проверен. Това може да стане и след седмица.

Ако се окаже, че е действал неправомерно, семейството ще настоява съдия изпълнителя да понесе наказание. При опита ни да се свържем с него за коментар мобилният му телефон беше изключен, а от офиса му заявиха, че два дни е на описи извън града.