Максимално бързо трябва да се мине от военната фаза към подпомагане на вътрешно либийски процес на политическа консолидация, допълни бившият външен министър...

Максимално бързо трябва да се мине от военната фаза към подпомагане на вътрешно либийски процес на политическа консолидация.
Това коментира бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му българската позиция е правилна и страната ни не трябва по изкуствен път да участваме във военната офанзива.
„Проблемът е, че тази намеса изключително закъсня, първо, и второ, международната общност трябва сега да започне да работи и очаквам и българските власти да са много активни в това, какво се случва след военната фаза", коментира Калфин.
След това, което се случи с българските медици, общественото мнение в България подкрепя този режим в Либия да получи своето наказание. Включително и след като виждаме в последните седмици избиване по най-безцеремонен начин на собствения си народ от Муамар Кадафи, каза още Калфин.
Той подчерта, че има основание за намесването на световните сили по резолюция на ООН.
Евродепутатът смята, че трябва международната общност да посочи ясно начините, по които либийският народ ще може ясно да поеме управлението на страната си. "Промените в Либия би трябвало да бъдат дело на либийците, а не на международната общност", категоричен бе той.