Само в 40% от заведенията в София се спазват ограниченията за пушене...

 

Масови проверки за пушене в нощните заведения започнаха здравните експерти. Причина за внезапните ревизии е наредбата за забрана за пушене на обществените места, която влезе в сила наскоро.


До момента обаче по-голямата част от собствениците не спазват новите правила, споделиха инспекторите. Пример за това е и проверката, в която участва и екип на "Календар".


Проверката на здравните инспектори започна от заведение за хранене избрано на произволен принцип. Площта му е над 50 квадратни метра и както в наредбата е записано, ако собственикът иска да пушат, клиентите му ще трябва да направи специални преградни помещения за тях.


В нашия случай обаче в ресторанта такива липсваха, за сметка на хората, които спокойно си дърпаха от цигарите въпреки забраната на вратата.


Ако заведението, което посещавате има повече от един вход пък, може да не разберете, че в него не се пуши.

Задължителният обозначителен за забрана за пушене обаче може да не присъства на всяка врата. Именно затова някой от клиентите не знаеха, че в него не може да се пуши.


Това е първото нарушение на заведението затова глобата за него ще бъде между 300 и 500 лева. При следващо такова обаче санкциите ще са над 1000 лева. Въпреки че управителят на заведението не пожела да застане пред камерата на "Календар", разказа, че от влизането на наредбата той е на загуба с над 10 000 лева.


Причина за неспазването на ограничението, е че от 2013 година пушенето на обществени места ще бъде забранено напълно, казват собствениците. Проверките ще продължат и през април.