Идеята е двете страни да са удовлетворени, приоритет е работата на предприятието...

Няма война между работници и работодатели относно изготвянето на графиците за годишните отпуски.


Около това мнение се обединиха главните секретари на КНСБ и Българската стопанска камара (БСК) Чавдар Христов и Григор Димитров в "Здравей, България".


"Изготвянето им е в интерес и на двете страни. От една страна, хората искат да знаят кога ще почиват, а от друга, работодателят трябва да осигури своята работа в съответствие с плана, който има, за да осигури нормален процес", заяви Димитров.


По думите му се създава впечатление, че работодателите искат да създават пречки на работниците да ползват своите отпуски, което не е вярно.


"Отпуските са част от общия ритъм на работа на предприятието, а графиците създават дисциплина. В този смисъл очакваме, че няма да има проблеми при изготвянето им", допълни главният секретар на БСК.


"Това планиране не е ново, то съществуваше до 1993 г., когато бяха направени големи промени в Кодекса на труда и бе либерализиран режимът, като отпаднаха досега съществуващи изисквания за предварителен план", обясни от своя страна Чавдар Христов.


По думите му работното време като ресурс също трябва да се планира. Той допълни, че от КНСБ не оспорват графиците, тъй като те са обвързани със строги правила за реализиране на идеята за използване на задължителния годишен отпуск, за да не може той да се натрупва.


"Критики срещу графика от страна на работници има, което не означава, че той трябва да бъде заклеймен. Те се основават на това, че за тях са нещо ново и ги принуждава да мислят изпреварващо", каза още Христов.


"Водещото при организацията на отпуските са интересите на предприятието. То има приоритет и затова работникът трябва да се съобрази", допълни той. Не на последно място допусна, че е възможно чрез даване на парични суми или други стимули работодателите да изготвят график, какъвто е изгоден за самите тях.