Трябва ли да има квота за наемането на работа на хора от малцинствата в държавните институции?

От партия ДРОМ предлагат да бъдат въведени квоти за малцинствените групи в държавните институции. Председателят на партията Илия Илиев защити идеята си в "Здравей, България" с думите, че ромското общество е прекалено изолирано от населението на България.


"Ромите са около 15% от българското общество. Не може такъв процент да бъде изолиран, да живее в гета и мизерия и да им затварят вратите за работа", смята Илиев.


Критиките на ДРОМ са не към това правителство, а към целия 20-годишен преход, който не е позволил интеграцията на ромите.


"Идеята за квоти е крайно несъстоятелна. Тя предполага, че едни хора са недостатъчно качествени, за да си постигнат сами успех и трябва да им се даде възможност да получат нещо като привилегия", на мнение е зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.


"Как ще се даде квота за самолетен пилот на човек, който кара каруца", попита реторично той.


"Ако държавата иска ромското общество да се развива и да не пречи, трябва да има роми в управлението не само на държавата, а и в социалните служби", отговори на тази реплика Илиев.


Джамбазки от своя страна продължи с думите, че ако държавата трябва задължително да назначи роми някъде, това означава дискриминация спрямо останалите български граждани, които са учили и имат образование за дадената позиция. Той даде пример с д-р Чирков, който не е назначен с квота, а защото е учил.


"Никой не е накарал ромите да живеят на сила в гетата, не им е попречил да се образоват и да си намерят работа. Обществено известно е, че една огромна част от тях живеят за сметка на държавата. Дискриминиран е този, който плаща, а не този, на когото се плаща", заяви Ангел Джамбазки.