Министър Тотю Младенов дори е осигурил парите за повишението от 30 лева...

От първи юли минималната работна заплата ще бъде 270 лева. В това е категоричен социалният министър Тотю Младенов.

Той обясни, че парите за повишаването на заплатите вече са осигурени от глоби, наложени от главна инспекция по труда.

Изявлението си социалния министър направи само 3 дни, след като колегата му от финансовото министерство обяви, че пари за повишаване на заплати няма. Във вторник Симеон Дянков, отново чрез медиите, направи предложение - колегата му Младенов да намери средствата. Днес социалният министър беше готов с решението.
 
"Искам да ви уверя, че съм си изпълнил ангажимента към колегата Дянков, осигурил съм необходимите средства от първи юли да се увеличи минималната работна заплата." Това заяви социалният мнистър.

От къде идват средствата - според министър Младенов  миналата година от влезли в сила наказателни постановления главна инспекция по труда е наложила глоби в размер на 11 милиона лева. Засега са събрани 5 и половина милиона. Другите 5 и половина трябва да бъдат взети от НАП. От началото на 2011 г. наложените глоби от проверки са 3  милиона. Излиза, че до момента от наказания вече са събрани 8 милиона.

Според министър Младенов увеличението на заплатата ще е с 30 лева. В момента въпросът се дебатира и на тристранен съвет, където синдикатите настояват парите да се вдигнат с 50 лв. и заплатата да се увеличи от 240 лв. на 290 лв.

От министерството на финансите отказаха да коментират думите на социалния министър с мотива, че Симеон Дянков е в Ирландия и не е запознат с изказването на колегата си. Въпреки това от ведомството уточниха за "Календар", че най-рано в началото на юни ще има яснота дали приходите в бюджета биха позволили увеличение на минималната работна заплата.