7 351 234 са българите, сочат официалните резултати от националното преброяване на статистическия институт. Само за последните 10 години българите са намалели с повече от половин милион...

7 351 234 са българите. Това сочат официалните резултати от националното преброяване на статистическия институт.


Само за последните 10 години българите са намалели с повече от половин милион.  Причините за това са две и са добре познати на всички ни - на първо място - отрицателният естествен прираст - тоест, у нас много повече хора умират, отколкото се раждат.


Втората по важност причина е емиграцията. 200 хиляди българи са решили, че искат да живеят в чужбина от 2001 насам. Тези, които не са поели към други държави, все по-често се пренасят към големите градове
Числата говорят сами за себе си - 73% от българите живеят в градовете и само 21% - в селата.


Нашите зрители с по-голям житейски опит сигурно си спомнят годините, когато градът е свършвал при Кино \"Изток\". Това днес ни се струва странно, но по всичко личи, че столицата ще продължава да расте.
Само за последните 10 години, в София са се преместили да живеят 120 000 души. Това е все едно населението на град като Стара Загора, например, да се премести в столицата. Така жителите на столицата вече са 1 милион и 270 хиляди.


Много интересна през годините е и вечната битка за приза втори по големина град на България. Дълги години, за него спорят Пловдив и Варна. И този път обаче ще трябва да разочароваме жителите на морската столица - Пловдив остава градът с второ по големина население, но само с 1000 души преднина пред варна.


Иначе, на другия полюс виждаме и населени места, в които не е регистриран нито един жител - техният брой е 186.