По думите на уволнения от НЕК шеф това, което казва министър Трайчо Трайков, не отговаря на истината. И допълни, че както Трайков, така и Симеон Дянков са били запознати със съдържанието на подписания документ...

Това, което казва министър Трайков, не отговаря на истината, обяви уволненият шеф на НЕК Красимир Първанов. Днес той трябваше да даде обяснения защо е подписал договора с руската страна и имал ли е разрешение от Българския енергиен холдинг за това.


По думите на Първанов, подписаното от него споразумение по никакъв начин не ангажира държавата до юни да подпише окончателния договор за строежа на АЕЦ-а. Той нарича себе си \"бушон\", защото твърди, че при всички случаи е щял да изгърми в тази ситуация.


Първанов е категоричен, че съдържанието на подписаното споразумение е било изпратено и до Трайков, и до Симеон Дянков. Финансовият министър е казал \"да\", а енергийният е запазил мълчание.


Министърът на енергетиката Трайчо Трайков в момента е в парламента, където депутатите го изслушват за АЕЦ \"Белене\". По-рано той коментира темата и в Министерския съвет.


Директорът на Националната електрическа компания  Красимир Първанов беше отстранен от работа заради подписано споразумение за АЕЦ \"Белене\". Документът задължава България до 1 юли да подпише окончателен договор за изграждане на централата, с конкретна цена.