Европейската комисия поиска от страните членки да върнат общо 530 милиона евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно...

Европейската комисия поиска от страните членки да върнат общо 530 милиона евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно. От тези пари България трябва да върне 24,54 милиона евро.


Тази сума се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на Съюза или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи, съобщават от Портал \"Европа\".


Държавите членки отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а Комисията трябва да следи дали държавите-членки използват правилно средствата. Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства в малък размер.


24,54 милиона евро, начислени на България заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на СИЗП-ГИС и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ (включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ). /БГНЕС