Експерти смятат, че златото е около 15 тона.

Годишно у нас се добиват около 6 тона злато. Най-перспективни са районите на Западното Средногорие, традиционно известния златен оазис около Трън и отделни части на Родопите. В Брезнишко проучванията са стартирали още през 2004 година.

Експерти смятат, че златото е около 15 тона.

Сондажите на канадската компания, която проучва района, обхващат област от 19 кв. км. Дълбочината на пробите е около 300 метра. Богатата на злато нишка пори земните недра под остър ъгъл.

Извличането на ценният метал ще става под земята и замърсяването на околната среда ще е минимално, обещава Димитър Димитров. За преработката на рудата ще се мисли по-нататък.

Един тон руда съдържа едва около 6 грама злато. Засега всички проби от сондажите се събират в базата в Брезник и се пращат за изследване в лаборатории.

Реално работата по този рудник ще стартира след около 4 години. В проекта се предвижда наемането на работна ръка от 800 до 1000 човека.

На етап проучване са залежите в Трън – на запад от София и Ракитово в Западните Родопи. Прогнозните запаси там ще са ясни до няколко месеца.

Междувременно, цената на златото подмина 1500 долара за тройунция за първи път в историята. Снощи, 19.04.2011 г., благородния метал на борсата в Лондон се търгуваше за 1499 долара и 32 цента, а днес се повиши със 75 цента.

 

На борсата в Хонконг среброто достигна най-високата си стойност от 31 години насам - 44 долара и 34 цента. Причината за поскъпването са продължаващите опасения за състоянието на световната икономика.