Какво остава скрито от зрителите при правенето на новините?

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. Списъкът с поздравите е дълъг и включва репортерите, операторите, монтажистите, техниците и не на последно място шофьорите в Нова телевизия.

 

Какво обаче остава скрито при правеното на новините показа екип на \"Календар\".

 

В нюзрума на Нова телевизия репортерите, операторите и продуцентите решават какво да е съдържанието на новините и какви репортажи да намерят място в различните мисии.

 

Работата там продължава 7 дни в седмицата. Изключение не са прави даже в почивните дни и празниците. Заснемането на един репортаж може да отнеме часове.

 

Заснетото видео се монтира в апаратните с помощта на монтажист. След това текстовете се озвучават от репортера, а заснетата картинка от операторите се монтира по кадри.

 

Ефирната апаратна е мястото, от което се излъчват живите предавания и новините на телевизията. По време на ефир емисията е в ръцете на редакторите, режисьорите, асистентите, тонрежисьорите и хората, които изписват надписите.

 

От другата страна – в студиото, водещите четат бланковете на емисиите. И ако досега сте мислили, че те помнят наизуст всичко, което казват пред камерата, ще ви разочаровам. Водещите прочитат тестовете от устройство наречено Auto Q, което се движи от асистент-студиото. Останалите камери в студиото показват това, което става в студиото.

 

Обобщено в цифри – 40-минутна емисия ангажира с работа през деня над 100 души.