Хиляди търсят медицинска помощ заради температура и болно гърло...

Пролетен вирус напълни лекарските кабинети с пациенти, които се оплакват от болки в гърлото, паднал глас и кашлица.

 

Въпреки че не може да се оплаче, 3-месечният Адам има симптоми, подобни на тези, които причинява майския вирус.

 

Сигурното е, че температурата му е 38 градуса. При него няма как да стане ясно дали е отпаднал и има ли болки в гърлото, но със сигурност липсва единият характерен симптом - падналия глас.

 

Само за един преди обяд диагнозата за 20-ти път е една и съща - вирус. Докторите обясняват, че е типичен за това време на годината.

 

Предава се по въздушно-капков път, затова от него може да се разболее всеки, но най-уязвими са децата, които ходят на градина или училище.

 

За лечение се използват традиционните препарати при настинка. В този случай обаче рискът от усложнения е по-малък, отколкото при свинския грип например.

 

Лекарите обясняват, че симптомите трябва да отшумят за 4-5 дни. Все по-чести са случаите и на пациенти с чревни инфекции, обясняват докторите. Това заболяване е характерно за по-топлите дни. Често се проявява и с висока температура.

 

При него се налага да приемаме големи количества течности, защото заради разстройството и повръщането организмът се обезводнява. Според медиците тези инфекции ще продължи поне до началото на септември.