От изпълнителната агенция за борба с градушките заявиха, че са заредили вече полигоните си с достатъчно брой ракети, с които да обстрелват ледените облаци. Въпреки това хиляди земеделски производители са притесни, защото по същото време миналата година градушка напълно унищожи продукцията им.

Унищожителни градушки през цялата седмица се очакват над Пловдивска област, предупреждават синоптиците. От изпълнителната агенция за борба с градушките заявиха, че са заредили вече полигоните си с достатъчно брой ракети, с които да обстрелват ледените облаци. Въпреки това хиляди земеделски производители са притесни, защото по същото време миналата година градушка напълно унищожи продукцията им.   

За земеделските производители сега е активният сезон, но заплахата от идващите градушки  принуди много от тях да приберат от полето по-рана реколтата си. Дори берат и това, което все още не е узряло, за да не бъде унищожено от ледените късове. За  Красимир Кумчев това ще е второто природно бедствие за този сезон. Преди месец пролетните слани  унижили 40% от черешите му. 

На реколтата от черешите разчита не само семейството му, но и  над 120 души сезонни работници, които е наел да помагат в брането. На ден им плаща по 20 лева. Тъй като има горчив спомен от градушките, преди 3-години е застраховал насажденията си.

От Регионалната дирекция за борба с градушките обясниха, че ефективността от стрелянето по градоносните облаци е около 80-90%, така че много малка част  от земеделската продукция може да бъде унищожена.

От земеделското министерство обясниха, че при градушка, всеки който не е застраховал продукцията си, може да получи обезщетение от държавата по 15 лева на декар.