В цялата страна продължават проверките на социалните служби във връзка с тревожната тенденция на нарастване броят на ранните раждания сред малолетните и непълнолетни момичета, преди всичко в ромската общност...

В цялата страна продължават проверките на социалните служби във връзка с тревожната тенденция на нарастване броят на ранните раждания сред малолетните и непълнолетни момичета, преди всичко в ромската общност.

 

В случаите на така наречените ранни бракове са поставени в риск както малолетната или непълнолетна майка, така и новороденото дете. В Ямбол проверката обхваща близо 150 подобни случаи.

 

16-годишната Валя Дойчева от ямболското село Бояджик вече е майка на две деца, каката Пламена е на две, а Митко само три месеца. За отглеждането на децата Валя и 22-годишният й съпруг разчитат на помощта на неговите родители.

 

За ранната женитба и двамата се оправдават с традициите в ромската общност, не искат повече деца, а и младата майка трябва да завърши образованието си.

 

Проверката на социалните служби установи нормални условия и адекватни грижи за децата. Ако средата не е подходяща за отглеждане на децата, те могат да препоръчат настаняването им при близки или като крайна мярка – в специализирани институции, но до момента в Ямболско не е имало такива случаи.