Как да се предпазим и какво да правим, ако имаме кърлеж, посъветва в \"Здравей, България\" доц. Ива Христова, директор на Националната референтна лаборатория по предавани от кърлежи инфекции...

Зачестиха сериозно случаите на ухапване от кърлежи. Само в \"Пирогов\" лекарите сигнализират, че има между 7 и 10 случаи на ден. Същата е ситуацията и във Враца и Варна.

 

Как да се предпазим и какво да правим, ако имаме кърлеж, посъветва в \"Здравей, България\" доц. Ива Христова, директор на Националната референтна лаборатория по предавани от кърлежи инфекции.

 

\"Има два пика на кърлежовия период – месеците май-юни, както и септември. Така че втора вълна трябва да се очаква именно началото на есента\", обясни доц. Христова.

 

Активността на кърлежите е свързана преди всичко с климатичните промени. За развитието си те изискват известна влага и температура и затова пролетта и есента температурата съвпада с влажността, която е подходяща за тях.

 

\"Не всяко ухапване може да доведе до заболяване. Изчислено е, че 10% от кърлежите са заразени и от тях не всички успяват да предадат инфекции. Затова не трябва да има излишна паника\", посъветва доц. Христова.

 

В редките случаи, когато това може да стане, кърлежите могат да пренесат лаймската болест и различни видове треска.

 

\"Желателно е да се потърси лекарска помощ за отстраняването на кърлеж. Ако нямаме възможност обаче, и сами трябва да се погрижим за това. Кърлежът трябва да се върти минимално. Трябва да се захване максимално ниско, близо до кожата и да се отстрани с постепенно опъване, а не рязко изваждане. Посоката на въртене не е от значение\", обясни още доц. Ива Христова.