Оказва се, че думата \"конкурентоспособен\" затруднява най-много хората...

Kои са най-често допусканите правописни грешки. Къде се поставят запетаи и кавички и как да сверим знанията си по български език.

\"Езикови справки, добър ден\" - това ще чуете, ако позвъните на телефон 090012230. А след това ще чуете и отговор на въпроса как се пише дискоклуб, диверсионно-разузнавателен, дименсия или каквото още ви интересува. Телефонът ще вдигне филолог.

Всяко езиково запитване се записва в специална тетрадка. По-късно се вкарва в електронна база данни. Преди компютрите да се настанят удобно във всеки офис обаче, системата е била малко по-различна.

Оказва се, че думата \"конкурентоспособен\" затруднява най-много хората. За нея са и повечето обаждания. Наред с правописните питания, на телефона се задават и малко по-различни въпроси.

Някои хора се обаждат силно заинтересовани от транскрипции на китайски имена, други - за да поспорят по граматичните въпроси, без да са им много ясни.

Мъка за недотам грамотните остават кавичките. И за последно – имената на улиците не се поставят в кавички, а само тези  на пощенските пликове.

За повече информация – вижте видеото.