80% от хората не одобряват строеж на хотели, ски писти и спортни съоръжения..

За половината от българските граждани най-сериозните проблеми на българската природа и околна среда са свързани със замърсяването на въздуха, водите и изсичането на горите.

 

Това сочат данните от проучването агенция \"Алфа рисърч\" и WWF за обществените нагласи към опазването на природата в България.

 

80% от хората не одобряват строеж на хотели, ски писти, спортни съоръжения в защитените територии на Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите. 80% от анкетираните подкрепят усилията на природозащитните организации да се спре застрояването на планините и Черноморието.

 

Почти половината от пълнолетните граждани са запознати с акцията на WWF \"Часът на Земята\". Трима от всеки четирима българи смятат, че държавата не прави достатъчно за опазване на околната среда.

 

Българите смятат, че най-важните природни ресурси на България са водите, реките и горите. 60% от хората посочват човешката дейност като причина за промените в климата.

 

Панда, пеликан и кафява мечка са сред фаворитите на хората, които искат да отделят собствени средства за опазването на рядък или защитен животински вид. /БГНЕС